24 grudnia obchodzimy Wigilię. Według tradycji, tego dnia na stole pojawi się 12 potraw. Nie wszędzie są one takie same. To co pojawia się na stole w dużej mierze zależy od regionu, w którym mieszkamy.
Spis treści
Dlaczego na Wigilii ma być 12 potraw?
12 potraw ma symbolizować 12 apostołów, którzy wraz z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy. Co więcej niegdyś 12 potraw na kolacji wigilijnej kojarzyło się z bogactwem.
Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole?
W zależności od części Polski, w której mieszkamy, na wigilijnym stole pojawiają się różne potrawy. Najbardziej popularne są oczywiście ryby, barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, uszka, grzyby, fasola, kapusta z grochem, susz owocowy i kutia.
Znaczenie potraw wigilijnych
Każda z tradycyjnych potraw, które pojawiają się na stole w trakcie Wigilii ma swoje znaczenie i tradycję.
BARSZCZ CZERWONY - dzięki zawartości buraków, wierzy się, że barszcz czerwony doda urody osobom, które go spożywają oraz przyniesie im długowieczność.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, USZKA, KAPUSTA - wedle wierzeń kapusta ma przynosić dostatek, zdrowie i szczęście.
KOMPOT Z SUSZU - suszone owoce, z których zrobiony jest kompot mają symbolizować obfitość, dostatek, a także ze względu na zawartość jabłek odkupienie.
RYBY - odnoszą się do narodzin i zmartwychwstania Jezusa. Ryba jest symbolem odrodzenia, długowieczności i płodności w rodzinie.
ZUPA GRZYBOWA - grzyby symbolizują dostatek i bogactwo. Mają też przynosić szczęście i zapewniać zdrowie.
KUTIA, KLUSKI Z MAKIEM - ziarna zbóż oraz mak mają symbolizować dostatek i płodność ziemi. Ziarna pszenicy są ważne, ponieważ to z nich wyrabia się chleb i hostię.
ORZECHY, BAKALIE - najczęściej znajdziemy je w słodkościach, które goszczą na stole. Bakalie i orzechy są wyrazem dobrobytu i dostatku. Mają zapewnić długowieczność i chronić domowników.
CHLEB - jest symbolem wspólnoty. Oznacza dobrobyt i mądrość życiową.
Skąd wzięło się 12 potraw? Symbolika i znaczenie potraw wigi...
12 POTRAW WIGILIJNYCH
