
Spis treści
Spaghetti carbonara kończy 70 lat
Przepis na tradycyjne spaghetti carbonara, złożoną z pięciu składników, opublikowano w 1954 roku w magazynie „La Cucina Italiana” (Kuchnia Włoska).
Dzień Carbonary obchodzony po raz ósmy jest we Włoszech okazją do przypomnienia tego, że w ojczyźnie makaronu nie brakuje kulinarnych purystów, którzy nie chcą słyszeć o dodawaniu do tego dania przede wszystkim śmietany, ale także na przykład podsmażanej cebuli czy kurczaka albo natki pietruszki.
Święto carbonary we Włoszech
Na świecie jest też wielu innowatorów, według których nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o różne warianty jednego z klasycznych specjałów włoskiej kuchni.
Z sondażu Instytutu AstraRicerche wynika, że 70 proc. Włochów wie, jakie są konieczne składniki dania, i za niezbędne uważa to, by okrasę stanowił podsmażany policzek (guanciale), a nie zwykły boczek pokrojony w kostkę.
Dwie trzecie pytanych przyznaje, że są wierni tradycyjnej recepturze.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Źródło: