
Spis treści
Spór o przepis na butter chicken
Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, znane na całym świecie. Jest to potrawa z kurczaka w pomidorowo-maślanym sosie.
Dwie rodziny restauratorów od lat spierają się o to, kto stworzył przepis na to danie. Sprawa trafiła do sądu z powództwa zarządzających restauracją Moti Mahal z Delhi, w której stołował się między innymi pierwszy premier niepodległych Indii Jawaharlal Nehru.
Rodzina Gujral twierdzi, że butter chicken został stworzony przez ich dziadka, który nazywał się Kundan Lal Gujral, i był założycielem jednej z restauracji w mieście Peszawar (obecnie Pakistan). Po podziale Indii w 1947 roku rodzina przeniosła się do Delhi.
Kto stworzył przepis na butter chicken?
Przekonują, że przepis na butter chicken powstał w latach 30. XX wieku, gdy dziadek wykorzystał resztki kurczaka pieczonego w tradycyjnym piecu tandoor i przygotował aromatyczny pomidorowo-maślany sos.
Z drugiej strony jest rodzina Daryaganj, która przekonuje, że to oni mają prawa do nazywania się twórcami tego słynnego dania.
Jak mówią, dokonał tego ich krewny Kundan Lal Jaggi, który pracował z Gujralem w Delhi. To ta rodzina zastrzegła butter chicken jako znak handlowy w 2018 roku.
Sąd zajmie się sporem o butter chicken
Ostatecznie spór ma rozstrzygnąć sąd. Rodzina Gujral domaga się odszkodowania w wysokości 240 tysięcy dolarów. Nie należy się jednak spodziewać szybkiego rozstrzygnięcia, indyjskie sądy są znane z powolnego rozpatrywania spraw.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Źródło: The Guardian