Ciasto z jagodami: PRZEPIS + SKŁADNIKI + SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto z jagodami. Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej.
- 4 jajka
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag świeżych czarnych jagód
Ciasto z jagodami. Sposób przygotowania:
- Jagody trzeba bardzo dokładnie umyć i najlepiej osuszyć ręcznikiem.
- Ubijając jajka, należy stopniowo dodawać do nich przygotowany w szklance cukier
- Do ubitych jajek następnie trzeba wlać ojej, łyżkę wody i jeszcze przez chwilę je ubijać (jak ktoś lubi delikatny aromat alkoholu, to można dolać jeszcze jedną łyżkę rumu)
- Potem do ciasta należy najlepiej przez sitko wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto wlać do posmarowanej margaryną bądź innym tłuszczem formy średniej wielkości i wysypać na nie suche i umyte jagody.
- Piec przez pół godziny w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku.
Po ostudzeniu tak przygotowane ciasto z jagodami idealnie nadaje się na podwieczorek. Przed podaniem można je jeszcze posypać cukrem pudrem.