Spis treści
Co oznaczają numery na jajkach
Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego. Podaż jaj konsumpcyjnych z tych dwóch regionów odpowiada za blisko 60 proc. całej produkcji krajowej
Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek
- 0 – jaja z chowu ekologicznego
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego
Przeczytaj też: Jak długo można trzymać jajka świeże i gotowane w lodówce i poza? Co z jajkami z marketu? Wyjaśnia naukowiec
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Tematem świeżości jaj zajmowali się m.in. eksperci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść. Są też subtelniejsze przesłanki mówiące o nieświeżości jaj.
Prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni radziła, jak uniknąć przykrej niespodzianki:
- Gotowane jajo po zakręceniu wiruje, a surowe nie – to wiedzą wszyscy. Ale nie każdy się domyśli, że starsze jajo po ugotowaniu wiruje mniej intensywnie, bo „zbełtana” treść jaja inaczej się przesuwa.
Test świeżości jajka w szklance z wodą
Możliwością sprawdzenia świeżości jaja jest włożenie go do szklanki z wodą. - Jeżeli leży płasko na dnie – komora powietrzna jest mała, co znaczy, że jest świeże, jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. A co, jeśli wypływa na powierzchnię? Niekoniecznie trzeba takie jajko od razu wyrzucać, ale gotować na miękko nie polecam – tłumaczy prof. Łukaszewicz.
Jak sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu?
Jajko rozbite już na patelni albo wbite do miski również może jeszcze być poddane weryfikacji. Nieświeże jajka można rozpoznać po wyglądzie. Starsze jajko cechuje się rozlewającym się białkiem, z żółtkiem, które może być lekko spłaszczone i znajdować się bliżej krawędzi, a nie równo na środku, podpowiada ekspertka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jak długo jajko jest dobre do jedzenia?
Data minimalnej trwałości wynosi nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia, wyjaśnia na swojej stronie Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Na opakowaniach jaj sprzedawanych w sklepie znajdziemy konkretną datę.
To warto wiedzieć o skorupce jajka
Co z barwą skorupki? Powinniśmy przywiązywać do niej wagę? Pod względem świeżości jajka nie ma to żadnego znaczenia. - Jest cechą genetyczną i zależy od gatunku i rasy kury. Jedynie w przypadku masowej hodowli kur, w wyniku selekcji zaniedbano tę cechę i w tym samym stadzie bywają jaja o różnym odcieniu skorupy - tłumaczył prof. Łukaszewicz.
Do barwienia przed Wielkanocą wybieramy jajka o jasnej skorupce, bo łatwiej przyjmują kolor i jest o wyrazistszy.
Jaja klasy A posiadają następujące cechy:
- skorupa i kutikula: czysta, nieuszkodzona, normalny kształt,
- komora powietrza: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako "ekstra", wysokość nie może przekraczać 4 mm,
- żółtko: podczas prześwietlania widoczne jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia,
- białko: przejrzyste, przezroczyste,
- zarodek: rozwinięcie niewidoczne,
- ciała i zapachy obce: niedopuszczalne,
- nie mogą być myte ani czyszczone,
- nie mogą być poddawane utrwaleniu ani chłodzeniu.
Jaja, które nie posiadają cech jakościowych, określonych dla jaj klasy A są klasyfikowane jako jaja klasy B. Są przeznaczone wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i niespożywczego.
Źródła: KOWR, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, IJHARS
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
