Wielkość zbiorów, rosnące koszty transportu, wysokie ceny roślin oleistych to tylko niektóre z czynników wpływających na ceny produktów spożywczych. Te w ciągu roku (porównanie września 2020 i września 2021) podrożały średnio o 4,4%. Niektóre grupy produktów, jak mięso drobiowe czy tłuszcze roślinne kosztują o kilkanaście procent więcej.
O ile podrożały produkty spożywcze? Wrzesień 2021
Na liście są 22 kategorie produktów spożywczych, które w ciągu roku podrożały. We wrześniu 2021 w odniesieniu do września ubiegłego roku potaniała herbata o 0,2%, mięso wieprzowe o 0,8% oraz owoce o 2,8%. Szczegóły na slajdach:
"Wrzesień przyniósł dalsze przyspieszenie wzrostu cen żywności. Liderem wzrostów pozostaje drób (efekt niższej produkcji z uwagi na ptasią grypą)", komentuje na Twitterze Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole. "Silnie drożeją również tłuszcze roślinne, w tym olej i margaryna (skutek wysokich cen rzepaku) oraz warzyw (efekt słabszych zbiorów)".
To też może Cię zainteresować
Źródło: GUS, Credit Agricole
