Jajka na Wielkanoc 2019: ZASADY przygotowania?
Pałeczki Salmonelli to jedna z najczęstszych zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Objawami zatrucia jest nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Jednym ze źródeł zakażenia mogą być jajka. Poniżej przygotowaliśmy dla was kilka zasad, jakimi należy kierować się podczas przygotowywania potraw z jajek. Będą one szczególnie przydatne w okresie świat Wielkanocnych.
- Zawsze trzeba upewnić się, że skorupki jaj są czyste i nieuszkodzone
- Jajka należy przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia
- Trzeba unikać - szczególnie osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw, które zawierają surowe jajka. Zwiększają one ryzyko zachorowania. Przykładowe potrawy: serniki, majonez, kogel-mogel.
- Jeśli gotujemy jajka, to pamiętajmy o tym, żeby białko i żółtko było ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica i jajka sadzone także są ścięte
- Po kontakcie rąk z surowymi jajkami, zawsze trzeba dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem. Wodą z detergentami należy natomiast po kontakcie z jajkami myć naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające z nimi kontakt.
- Po rozbiciu jajka, skorupki koniecznie trzeba wyrzucić bezpośrednio do śmieci
- Jajka i inne dania należy podawać na naczyniach, które nie miały kontaktu z surowymi jajkami. Podobna zasada tyczy się sztućców.
- Ugotowane jajka, jajka sadzone, czy jajecznicę, powinno się podawać od razu po przygotowaniu.
Kupiłem w sklepie ubrudzone jajka. Co teraz?
Każdemu z nas zdarzyło się kupić w sklepie jajka, które okazały się brudne. Czy można oddać je do sklepu? Mając na uwadze, że szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych, w naszych lodówkach znajduje się mnóstwo jajek, postanowiliśmy zadać takie pytanie Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych. Co zatem zrobić z pobrudzonym jajkiem?
- Zgodnie z przepisami prawa (Rozporządzenie Komisji (WE) nr. 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj, skorupa jaj powinna być czysta i nieuszkodzona. Wszelkie odstępstwa należy zgłaszać do producenta lub/ i Inspekcji Handlowej
- informuje nas Inspektorat.
Wielkanoc na Śląsku: Tak wyglądają tradycyjne Święta Wielkan...
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
W PUNKT ODC. 3 - Ekstraklasa podzielona!
TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego
