Wigilia Bożego Narodzenia. Kolędy. Jak ubrać choinkę i udekorować świąteczny stół? Tradycje i zwyczaje. O czym nie wolno zapomnieć?

Sebastian Rosłon
pixabay/zdjęcie ilustracyjne
pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Boże Narodzenie to czas szczególny, pełen starodawnych tradycji, które symbolizują wydarzenia sprzed dwóch tysięcy lat. Co prawda, poszczególne obyczaje różnią się pomiędzy sobą na terenie całej Polski, jednak można znaleźć takie, które stanowią niezmienny kanon we wszystkich polskich domach.

Dekoracja stołu wigilijnego

Przed przystąpieniem do wigilijnej wieczerzy, należy zadbać o właściwą dekoracje stołu oraz świątecznego drzewka. Stół powinien być przykryty białym obrusem, pod którym musi znaleźć się siano. Chrystus przyszedł na świat w betlejemskiej stajence, dlatego odrobina wysuszonej trawy przywołuje skromne warunki, w jakich urodził się Jezus. Oprócz sianka, wigilijny stół nie obędzie się bez dodatkowego nakrycia dla nieznajomego wędrowca, który może zaszczycić nas swoją obecnością podczas kolacji.

Jak ubrać choinkę?

Nieopodal stołu powinna znaleźć się ustrojona choinka. Tradycja ta, stosunkowo młoda, wywodzi się z zachodnich Niemiec. Mimo swojego wieku, to właśnie ona urosła dzisiaj do rangi symbolu świąt Bożego Narodzenia na całym świecie oraz zastąpiła wcześniejszą słowiańską tradycję ustawiania snopku ściętego zboża w chałupie na czas świąt. W czasach PRL-u na choinkach zawieszano niewielkie świece. Tradycja ta, dzisiaj utraciła już swoją popularność i została zastąpiona przez bardziej bezpieczne kolorowe lampki.

Pierwsza gwiazdka

Sygnałem do rozpoczęcia kolacji jest pierwsza widoczna na niebie gwiazdka, chociaż dla niektórych wskazuje ona na możliwość otwarcia prezentów. Następuje wówczas wspólne czytanie fragmentu Ewangelii o narodzinach Chrystusa (ŁK 2 1-14) Po odczycie należy jeszcze podzielić się opłatkiem, symbolem miłości bliźniego i pokoju, oraz rozdać domownikom łuski z przygotowanego na kolację karpia. Włożenie rybich łusek do portfela zapewni w nowym roku przypływ gotówki, szczególnie potrzebnej w przedświątecznej gorączce.

12 wigilijnych potraw

Kiedy już zasiądziemy do stołu, czeka na nas tradycyjne 12 potraw. Jak łatwo się domyślić, liczba ta symbolizuje 12 apostołów, którzy towarzyszyli Jezusowi w ostatniej wieczerzy. Kolację otwiera tradycyjny spór o to, czy lepsza jest zupa grzybowa czy barszcz z uszkami, kiedy już każdy dokona swojego wyboru, na stół trafiają pierogi, śledzie, pieczony karp, ryba po grecku, sałatka jarzynowa, łazanki z makiem i wiele innych. Należy spróbować każdego z dwunastu dań, a wówczas następny rok, w dodatku do pieniędzy zapewnianych przez karpie łuski, będzie dla na jeszcze pomyślny.

Źródło:
TVN

Kolędy

Tradycją świąteczną jest również wspólne, jeśli nie śpiewanie, to przynajmniej słuchanie kolęd. W polskich domach rozbrzmiewają pieśni o niezwykle długiej tradycji, np. pieśń Bóg się Rodzi (Pieśń o Narodzeniu Pańskim) oparta jest na starodawnej melodii koronacyjnej królów polskich, do której w XVIII w. Franciszek Karpiński, oświeceniowy poeta i dramaturg, napisał tekst.

Pasterka

Po kolacji, tradycja nakazuje udać się na Pasterkę, uroczystą mszę świętą odbywaną zazwyczaj o północy. Pasterka jest wydarzeniem niezwykle ważkim, ze względu na to, że kończy Adwent, okres oczekiwania na narodzenie Pańskie, oraz rozpoczyna nowy okres liturgiczny.

POLECAMY W SERWISIE POLSKATIMES.PL:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl