Joanna Majka wspólnie z mężem Jakubem, również trenerem personalnym, prowadzi bloga Fitfamily.24.pl, podpowiadając innym jak zdobyć wymarzoną sylwetkę, schudnąć lub zbudować mięśnie.
Budujemy odporność organizmu
Jak zadbać o odporność organizmu w okresie zimowym i zimowo - wiosennym? Jak przekonuje @fitbadurka, kluczowa dla zdrowia jest aktywność fizyczna. Każdy zna powiedzenie "ruch to zdrowie", ale nie wszyscy wiedzą, jak kluczowe znaczenie aktywność ma dla wzmacniania odporności organizmu.
- Badania naukowe wykazują, że aktywność fizyczna, nawet bardzo mała, ale podejmowana regularnie kilka razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko "złapania" infekcji nawet o 50 procent - zaznacza Joanna Majka z Niska. - Chyba więc warto trochę się poruszać na świeżym powietrzu, pobiegać czy potruchtać, zrobić kilkanaście przysiadów. Taka aktywność dla naszego zdrowia jest nie do przecenienia - dodaje @fitbadurka.
Dietetyczka i trenerka personalna z Fitfamily.24.pl podkreśla, że kolejnym obok aktywności fizycznej kluczowym elementem wzmacniania odporności organizmu jest dieta bogata w warzywa i owoce. Jak wylicza @fitbadurka, szczególnie ważne jest jedzenie warzyw bogatych w witaminę C i β-Karoten (beta karoten). Solidna dawka prowitaminy A w okresie zimowym jest niezwykle ważna dla naszego organizmu.
- Duże ilości witaminy C zawierają: natka pietruszki, brokuły, czerwona papryka czy brukselka - wylicza Joanna Majka. - Beta karoten, czyli prowitamina A kojarzy się nam głównie z letnim słońcem i opalaniem. Zimą i na wiosnę, kiedy promieni słonecznych jest mało, musimy szukać ratunku w warzywach, takich jak: marchewka, natka pietruszki, szpinak czy jarmuż.
A jakie owoce powinniśmy jeść, by budować odporność naszego organizmu i skutecznie unikać infekcji? W tym przypadku, jak zaznacza @fitbadurka, warto uważać, by nie przesadzić spożywając ogromne ilości owoców. Dotyczy to jednak osób mających problemy z utrzymaniem właściwej wagi. - Owoce są po prostu bardziej kaloryczne od warzyw i zawierają więcej cukru. Owoce z dużą zawartością witaminy C to: czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomarańcze. Z kolei b-karoten mają na przykład melony, morele, brzoskwinie i śliwki.
Na kwaśno...
Trzecim elementem niezwykle istotnym dla budowania odporności naszego organizmu są wszelkiego rodzaju kiszonki.
- Kiszona kapusta, ogórki czy czerwone buraki nikogo nie dziwią, ale pomidorów, rzodkiewki, szparagów, marchwi, bananów kiszonych w solance lub cytryn kiszonych w miodzie, pewnie tylko nieliczni mieli okazję spróbować - podejrzewa dietetyczka z Niska.
Joanna Majka dodaje, że obcokrajowcy wręcz zachwycają się naszymi regionalnymi kiszonkami, nazywając je mianem "superfoods”. Kiszonki powstają w wyniku fermentacji i zawierają sporo bakterii mlekowych, które są naturalnym probiotykiem. Wspierają one nasz układ trawienny, florę bakteryjną, regulują poziom cukru i cholesterolu. Są prawdziwą bombą witaminową (witamina C, E, K, witaminy z grupy B) i mineralną.
Dla odporności organizmu bardzo ważne są również: odpowiednio długi, głęboki sen, ograniczenie używek (alkohol, kawa, papierosy) i zmniejszenie czasu spędzanego przed ekranem komputera lub telewizora. Naszym wrogiem jest również stres, dlatego warto przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu "odciąć się" od problemów dnia codziennego i zrelaksować, chociażby biorąc gorącą, relaksującą kąpiel.
Joanna Majka z Niska to trener personalny, dietetyk i fit mo...
