Co to znaczy zakwaszony organizm?
Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe pozbawione są wówczas balansu między kwasami i zasadami, co ujawnia się w nieodpowiednim poziomie pH. Optymalna wartość tego czynnika wynosi od 7,35 do 7,45. Gdy jest on wyższy oznacza to, że nasz organizm jest zbyt zasadowy, ta sytuacja ma jednak miejsce bardzo rzadko. Zbyt niski współczynnik pH ujawnia właśnie zakwaszenie organizmu.
Często zachwianie to wyrównuje się samoistnie poprzez zwiększone wydalanie przez płuca dwuntlenku węgla, a także zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże kwasy. Tego typu procesy są jednak skuteczne tylko do pewnego momentu. Długotrwały brak równowagi może wywołać liczne negatywne skutki dla zdrowia.
Zakwaszenie organizmu objawy
Niektórzy sobie nie zdają sprawy z faktu, że istnieją produkty odkwaszające i zakwaszające. Jeśli spożywamy posiłek, to wiadome jest, że jest on źródłem wielu składników odżywczych. Dzięki przemianom metabolicznym mogą one na nasz organizm oddziaływać kwasotwórczo lub zasadotwórczo. Zakwaszony organizm szybko nam pokazuje, że coś nie funkcjonuje w nim poprawnie. Do najczęstszych objawów zakwaszenia należą, m.in.:
- przewlekłe zmęczenie, stany depresyjne,
- zajady i zapalenie dziąseł,
- sucha skóra, cienkie włosy, słabe paznokcie,
- reumatyzm, artretyzm, osteoporoza, bóle stawów,
- choroby dróg moczowych,
- problemy z przewodem pokarmowym, np. zapalenia jelit,
- częste skurcze, zapalenia ścięgien, itp.
- migrujące bóle stawów.

Zakwaszenie organizmu przyczyny
Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli - to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują one w naszej diecie w nadmiarze, nasz organizm sam poradzi sobie z nimi korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu leczenie
Człowiek zdrowy ma zasadowe pH. Jeśli nie chcemy być narażeni na zakwaszenie organizmu, to nie spożywajmy żywności przetworzonej, za dużo mięsa, ograniczmy używki: kawę, alkohol. Nasza dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, zawierające takie pierwiastki jak: wapń, magnez, sód, potas. Najwięcej ich mają buraki, oliwki, orzechy włoskie, cytryny, porzeczki, itd. Odżywiajmy się zdrowo, a nasz organizm odwdzięczy nam się dobrym samopoczuciem!
Jak jeszcze leczyć zakwaszenie? Przede wszystkim jedząc dużo zielonych liściastych warzyw. Mają one w sobie dużo wartości odżywczych. Są wśród nich: szczypiorek, sałaty (wszystkie oprócz lodowej, która nie posiada zbyt wiele cennych substancji), szpinak, avocado. I najważniejsze - nie stresujmy się i pamiętajmy o odpoczynku!

Zakwaszenie organizmu dieta
W grupie ryzyka są nie tylko ludzie, którzy nie uprawiają sportów i żywią się jedynie fast foodami i słodkimi napojami gazowanymi, ale również ci, dbający o kondycję, ale zapominający o warzywach i owocach, które pomagają regulować pH krwi. Musimy pamiętać o tym, aby do swojego codziennego menu włączyć dużo naturalnych witamin, które nie znajdują się w aptecznych suplementach, ale w darach natury.

Ostrożne powinny być też osoby, które prowadzą diety białkowe, spożywają dużo jaj, mięsa, zboża. Należy być rozważnym w wybieraniu jedzenia, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać substancje, przez które przyswajanie zasadotwórczych pierwiastków - wapnia, magnezu, potasu, sodu - będzie utrudnione.
Zakwaszenie organizmu leki
W aptekach są dostępne leki na odkwaszenie organizmu. Polecane są tabletki Spirulin Plus. Zastosowanie w nich alg i wspomagających ziół pozwala na odżywienie i usprawnienie pracy ciała. Eliminacid jest produktem ukierunkowanym na redukcję zakwaszenia organizmu i utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej przez długi czas. Można również zastosować Hydrominium. Głównym obszarem działania Hydrominium jest usunięcie nadmiaru wody z organizmu.
Warto jednak pamiętać, że z zakwaszeniem organizmu możemy sobie poradzić kilkoma prostymi domowymi sposobami. Rady poleca Katarzyna Gurbacka, Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania.
Domowe sposoby na odkwaszenie organizmu
- Jedz zielone liściaste warzywa- Zawierają one najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych, które mają właściwości alkalizujące.
- Pij zdrowe napoje- należy pić co najmniej 8 szklanek zdrowych napojów dziennie. Może to być woda mineralna, soki owocowe i warzywne, ziołowe herbaty.
- Unikaj niezdrowych tłuszczy- unikajmy tłuszczów z rafinowanych margaryn i olejów. Zamień je na zdrowe tłuszcze bogate w kwasy omega 3. Znajdziesz je między innymi w: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy.
- Ogranicz mięso, nabiał i gluten- produkty zawierające białą mąkę, mleko w proszku, mięso czy mleko mają właściwości zakwaszające. Gluten również zakwasza organizm. Nie chodzi o to, żeby całkowicie wyeliminować te produkty z diety, chodzi o ich ograniczenie.
- Postaraj się nie stresować- w czasie stresu organizm wytwarza kortyzol. Wywiera on szeroki wpływ na metabolizm, bywa nazywany hormonem stresu na równi z adrenaliną.

Zakwaszenie organizmu test
Odpowiedz na poniższe pytania:
- Czy masz mało energii i czujesz się często zmęczony/zmęczona?
- Bolą cię mięśnie, kości, odczuwasz ból kręgosłupa?
- Masz problemy z utrzymaniem wagi? Łatwo tyjesz, ale masz problemy ze schudnięciem?
- Masz problemy z koncentracją i szybko się denerwujesz?
- Często chorujesz na przeziębienie i inne bakteryjne i wirusowe zakażenia?
- Chorujesz na osteoporozę?
- Masz problemy z cerą?
- Twoje włosy tracą blask i wypadają?
- Masz problemy z nerkami czy pęcherzykiem żółciowym?
Jeśli na większość powyższych pytań odpowiesz twierdząco, to znaczy, że masz problemy z zakwaszeniem organizmu. Powinieneś stosować dietę zasadową.
Zobacz: Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, dieta
Dzień Dobry TVN/x-news
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL: