Składniki:
- 170 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- łyżka mleka
- 40 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 60 g suszonej żurawiny
- szczypta soli
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę i orzechy i łączymy w całość. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3-4 cm, które zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 30 min. do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki kroimy ostrym nożem na plasterki (ok. 0,5-0,7 cm). Wkładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy ułożyć dość gęsto, gdyż nie rosną one podczas pieczenia i się nie rozpływają. Pieczemy ok. 8-11 minut w temp. 200 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 30 sztuk ciasteczek (w zależności od grubości wałeczka, który uformujemy).