Faworki: przepis na faworki Magdy Gessler
Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach - takie mają być faworki Magdy Gessler. Przedstawiamy przepis na faworki według Magdy Gessler
FAWORKI MAGDY GESSLER - PRZEPIS:
Składniki na faworki
- mąka pszenna 600 g
- smalec 2 łyżki
- żółtka 15
- cukier 200 g
- śmietana 6 łyżek
- spirytus 2 łyżki
- arak 1 łyżka
- smalec do smażenia 500 g
- cukier puder 100 g
- wanilia
Wykonanie
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.
Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.
Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
A może chcecie sami zrobić pączki? Służymy przepisami:
TŁUSTY CZWARTEK 2018: kiedy jest tłusty czwartek? pączki - p...