Spis treści
Ponad miliard ton żywności na śmietnik. Dziennie
Z badań ONZ wynika, że w 2022 r. gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa wyrzuciły na śmietnik ponad miliard ton żywności o wartości ponad biliona dolarów. W tym samym czasie przeszło 780 milionów ludzi cierpiało głód.
Jak zaznaczono w raporcie, marnujemy prawie jedną piątą wszystkich produktów dostępnych na rynku. W większości przyczyniają się do tego gospodarstwa domowe.
Ogólnoświatowa tragedia
– Marnowanie żywności to ogólnoświatowa tragedia. Miliony ludzi na całym świecie będą głodować z tego powodu – stwierdziła Inger Andersen, dyrektor wykonawcza Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska.
W raporcie stwierdzono, że takie marnotrawstwo było nie tylko porażką moralną, ale także „niepowodzeniem środowiskowym”. Marnowanie żywności generuje od 8 do 10 procent globalnych emisji gazów cieplarnianych.
Można nakarmić wszystkich głodujących
– Dla mnie to po prostu zdumiewające – powiedział agencji prasowej AFP Richard Swannell z WRAP, organizacji non-profit, która jest współautorem raportu. – W rzeczywistości można by nakarmić wszystkich ludzi, którzy obecnie są głodni na świecie, tj. około 800 milionów ludzi, jednym posiłkiem dziennie wyłącznie z żywności marnowanej każdego roku – podkreślił.
W 2022 r. usługi gastronomiczne, takie jak restauracje, stołówki i hotele, były odpowiedzialne za 28 procent całej marnowanej żywności, podczas gdy sprzedawcy detaliczni, tacy jak rzeźnicy i sklepy warzywne, porzucili 12 procent. Jednak największymi winowajcami były gospodarstwa domowe, na które przypadało 60 procent, tj. około 631 milionów ton.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Za dużo kupujemy
Swannell stwierdził, że do takich sytuacji doszło w dużej mierze dlatego, że ludzie po prostu kupowali więcej żywności, niż potrzebowali, błędnie oceniali wielkość porcji i nie jedli resztek. Innym problemem, jego zdaniem, są daty ważności. Jak podkreślił, ludzie wyrzucają dobre produkty, ponieważ błędnie zakładają, że ich żywność się zepsuła, na podstawie opisu z etykiety.
Jak zaznaczyła Kalyani Raghunathan, pracownik naukowy w Międzynarodowym Instytucie Badań nad Polityką Żywnościową, światowa produkcja żywności znacznie przekracza światowe zapotrzebowanie
– Nie chodzi o podaż i popyt netto. Chodzi raczej o dystrybucję tej żywności – powiedziała. – Zauważamy, że duża część marnotrawstwa koncentruje się w krajach o wyższych dochodach – dodała.
Marnotrawimy nie tylko żywność
Problem dotyczy nie tylko zmarnowanej żywności, lecz również gruntów rolnych traconych na zbędną produkcję, a co za tym idzie strat w środowisku naturalnym. Prawie 30 proc. ziemi przeznaczonej pod uprawy na całym świecie produkuje żywność, która jest marnowana.
Przekłada się to również na emisję gazów cieplarnianych, gdyż produkcja żywności, która następnie jest wyrzucana generuje do 10 proc. ich rocznego wydzielania.
Źródło: Al Jazeera
