Spis treści
Zdrowo i smacznie. Coraz więcej Polaków chce tak jeść i wiedzieć, co ląduje w ich sklepowych koszykach, a następnie na talerzach. Świadomość żywnościowa rośnie, powraca się do zapomnianych produktów. Od lat rośliny strączkowe stanowią podstawę kuchni wegańskiej, dziś chętnie włącza się je do codziennego jadłospisu niezależnie od diety.
10 lutego - Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Jakie strączki wyróżniamy?
Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych został ustanowiony w 2016 roku przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Ma nie tylko podnosić świadomość w zakresie wartości odżywczych grochu czy bobu, ale też pokazywać, jak znaczną część przemysłu rolniczego stanowią uprawy strączków.
Najbardziej popularne nasiona roślin strączkowych to:
- groch zielony,
- fasola,
- bób,
- soczewica,
- soja,
- ciecierzyca.
Tyle bobu, fasoli i grochu uprawia się w Polsce
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2021 roku w Polsce powierzchnia upraw roślin strączkowych wyniosła ogółem ponad 347 tys. ha, z kolei zbiory oszacowano na poziomie 7 471 722 dt. Z kolei według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie powierzchni upraw w 2022 r. (opartych na wnioskach o przyznanie płatności bezpośrednich) wyniosły one kolejno:
- bób – 4527,22 ha,
- groch łuskowy – 2299,39 ha,
- groch cukrowy – 5091,30 ha,
- fasola – 30603,29 ha,
- soczewica – 13421,03 ha,
- ciecierzyca – 2,41 ha,
- soja – 47929,13 ha.
Rośliny strączkowe dla zdrowia. Jak je spożywać?
Suche nasiona stanowią składnik wielu dań na różnych kontynentach, można je też przeznaczyć na pasze dla zwierząt. Co ciekawe, termin ich przechowywania jest dość długi, więc nie ma ryzyka szybkiego zepsucia się produktu.
Według Narodowego Funduszu Zdrowia nasiona roślin strączkowych są źródłem białka roślinnego, błonnika i wielu składników mineralnych, np. fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Najwięcej białka znajdziemy w suchych ziarnach soi i soczewicy, następnie grochu i fasoli.
- Z uwagi na uboższy skład aminokwasów, w porównaniu z białkami zwierzęcymi, zalecane jest łączenie roślin strączkowych z warzywami i zbożami – przekazuje Akademia NFZ w mediach społecznościowych.
Strączki w stanie surowym są też źródłem oligosacharydów gazotwórczych, których nie trawi organizm ludzki. Najłatwiej pozbyć się ich poprzez obróbkę kulinarną. Ugotowane rośliny można doprawiać i łączyć z innymi produktami. Nie wskazuje się jednak ich spożywania osobom, które cierpią na refluks i mają problem z wrzodami lub tarczycą.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem roślin strączkowych:
