Chleb coraz droższy. Sprawdziliśmy, ile kosztuje w poszczególnych piekarniach
2023 rok nie zapowiada niczego dobrego, jeśli chodzi o ceny chleba. Wzrost surowców daje się we znaki zarówno piekarzom, jak i klientom. Co się składa na cenę pieczywa?
- To wszystko jest związane z kosztami energii, opał, koszty pracownika i surowce, które z każdą dostawą są coraz droższe - zaznaczyła w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim" Wioletta Dąbek z "Wyroby Piekarskie i Restauracja S.C. Zbigniew Itrych, Wioletta Dąbek".
Właścicielka piekarni wskazała, że najpopularniejsze chleby to chleb oliwski (0,5 kg), który kosztuje 5 zł. Następnie razowy (0,5 kg) za 5,50 zł. Ostatnim był chleb wiejski z ziemniakami (600 g). To pieczywo kosztuje 6,70 zł. Pierwsza lokalizacja firmy mieściła się w Gdyni przy ulicy Portowej. W roku 2001 piekarnia przeniosła działalność do Bojana.
- Podwyżki energii, podwyżki płacy minimalnej, to spowodowało ogromny wzrost kosztów. Cena mąki w ostatnim roku zdrożała o 100% - powiedział Grzegorz Pellowski z "Piekarnia-Cukiernia Pellowski". - To wszystko składa się na cenę końcową produktu. Cena chleba teraz waha się między 6-7 zł - w cenie detalicznej. To wcale nie jest koniec, bo nie wiemy, co nas jeszcze czeka. W tym roku mamy jeszcze jedną podwyżkę płacy minimalnej. Tak naprawdę to nie znamy jeszcze ceny gazu. Sytuacja na rynku gazu jest bardzo dynamiczna. My podpisujemy terminowe umowy na dostawę gazu. Mnie w tym roku się skończyła. Miałem bardzo dobrą cenę, bo w granicach 108 zł za megawatogodzinę, a teraz proponują 800 zł - dodaje Grzegorz Pellowski.
