Karp w dyskontach. Ile trzeba zapłacić?
Średnie spożycie ryb i organizmów wodnych w Polsce od wielu lat jest na stałym poziomie 11-13 kg na osobę w ciągu roku - wynika z danych uzyskanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Spożycie ryb słodkowodnych najwyższe jest w grudniu i podnosi ogólną średnią, kiedy to na polskich stołach króluje karp. Jak informuje Zarząd Organizacji Producentów Polski Karp, świeży karp jest obecnie dostępny w ponad 80 gospodarstwach hodowlanych w całej Polsce, które są zrzeszone w tej organizacji. Cena ryby za kilogram wynosi pomiędzy 25 – 33 zł.
Karp pod marką „Zdrowy z natury” jest dostępny w różnych formach, w wybranych sieciach handlowych w całej Polsce:
- Lidl: - 24,99 zł/kg – świeży nierozmrażany płat
- Carrefour: - 27,26 zł/kg - świeży cały z aplikacją - 32 zł/kg - patroszony - 31 zł/kg - patroszony z aplikacją
- Makro: - 67,99 zł/kg - filet nacinany - 36,99 zł/kg - patroszony
- Kaufland: - 64,99 zł/kg - filet nacinany - 30,30 zł/kg- patroszony
- Dino: - 65,99 zł/kg- filet mrożony
Kampania Karp – Zdrowy z Natury to kontynuacja rozpoczętych w 2020 roku działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości społeczeństwa na temat zrównoważonej akwakultury i jej produktów – karpi. Kampanię realizuje Polski Karp Sp. z o.o. - Organizacja producentów, zrzeszająca obecnie około 80 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana jest z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze".
