Spis treści
W tym roku, w obliczu wyższych cen, rozsądniej gospodarujemy budżetem, szukamy promocji i tniemy koszty do minimum. Na niektórych produktach nie warto jednak oszczędzać. Masowa produkcja wędlin nieco różni się od domowej wędzarni, gdzie rolnik wyrabia szynki, boczki i kiełbasy.
Tanio nie zawsze znaczy dobrze
Czy da się tanio zapełnić świąteczny talerz z wędlinami? Da się, ale pytanie, jakiej jakości produktów oczekujemy. W przypadku kiełbasy to kosztuje, czasem warto zjeść mniej, ale dobrze. Warto patrzeć na składy.
Oczywiście wszystkie składniki są dopuszczone do wykorzystania w produkcji żywności, ale nie oznacza to jednak, że korzystnie wpłyną na nasz układ trawienny, pisze Agata Wodzień-Nowak, strefaagro.pl.
Jaką kiełbasę wybrać na święta? Tyle kosztuje w sklepie, tyle u rolnika
Niektóre kiełbasy nadają się do smażenia, niektóre lepiej zostawić jako suchą przekąskę. Choć wybór jest duży, mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe dostaniemy w każdym sklepie, punkcie mięsnym lub od rolnika, warto wiedzieć, że kiełbasy dzielimy na trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Krakowska sucha lub kabanos niekoniecznie będą smaczne po opaleniu, ale już te z większą ilością wody, np. śląskie lub zwyczajne, sprawdzą się idealnie. Wiele gospodyń dodaje kiełbasę np. do bigosu lub zasmażanej kapusty. Dania te idealnie sprawdzają się na pierwszy i drugi dzień świąt.
Producent, skład i oferta sklepu – to wszystko wpływa na to, ile zapłacimy przy kasie za mięso. W sezonie przedświątecznym wiele sieci oferuje promocje. Oto kilka ofert ze sklepów:
- kiełbasa z karczmy pieczona: 33,90 zł/kg, z kuponem w aplikacji 25,20 zł/kg,
- kiełbasa śląska: 550 g, 1+1 gratis z kartą,
- kiełbasa krucha: 8,49 zł/250 g,
- kiełbasa jałowcowa: 5,99 zł/100 g,
- kiełbasa pieczona: 3,86 zł/100 g,
Dla tych, którzy nie są smakoszami kiełbas z sieciówek, pozostają lokalni producenci. Niektórzy oferują dowóz, a w grudniu można złożyć zamówienie na święta. Oto przegląd cen prosto od rolnika:
- kiełbasa myśliwska z jelenia: 48 zł/kg,
- kiełbasa drwala z czosnkiem niedźwiedzim: 55 zł/kg,
- kiełbasa jagnięca: 50 zł/kg,
- kiełbasa szynkowa szefa: 39 zł/kg,
- kiełbasa swojska: 45 zł/kg,
- kiełbasa wiejska: 43 zł/kg.
