Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad? Wypróbuj przepis na flaki po warszawsku
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na codzienny obiad na jesień i...
Mało znany w Polsce przysmak. Słynie z właściwości zdrowotnych
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie...
Rozpływają się w ustach! Sprawdź przepis na domowe krówki
Krówki są jednymi z najbardziej lubianych słodyczy w Polsce. Te pyszne, miękkie cukierki rozpływają się w ustach. Wykonuje się je zaledwie z kilku prostych...
Pyszny dodatek do obiadu na zimę, czyli buraczki w słoikach. Jak je zrobić? Przepis
Jesienią buraki to jedne z popularniejszych warzyw. Nic dziwnego, te warzywa są pełne nie tylko smaku, ale i witamin, które warto zamknąć w słoiki. Dzięki...
Mole spożywcze zanieczyszczają żywność. Co się stanie, kiedy niechcący je zjesz?
Mole spożywcze to nieproszeni goście, którzy często zadomowiają się na dłużej w naszych kuchniach. Kiedy tylko je zauważymy, powinniśmy działać! W innym...
Piwo z jajkiem pysznie smakuje i rozgrzewa. Pomoże też przy przeziębieniu
Piwo z jajkiem, choć brzmi nietypowo, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa, a nawet ma właściwości zdrowotne. Aromatyczny, pachnący koglem-moglem...
Komu szkodzi jedzenie grzybów? Szczególnie narażone są dwie grupy
Zbieranie grzybów to jeden z naszych ulubionych „sportów narodowych”. Nie tylko chętnie szukamy ich w lasach, ale także ochoczo dusimy, marynujemy, suszymy i…...
Masz pleśń w przetworach? Podpowiadamy, jak jeszcze je uratować
Pleśń w przetworach to element, którego większość z nas chciałabym uniknąć. Biały, zielony lub czerwony nalot to widok, który wielu z nas chciałoby uniknąć....
Jedne z najdroższych grzybów świata pojawiły się w Polsce
Gąska sosnowa, do niedawna uznana w naszym kraju za gatunek wymarły, znów zaskoczyła grzybiarzy. Dwa lata temu te grzyby warte fortunę wyrosły w polskich lasach...
Kuloodporna kawa z masłem dodaje energii. Zobacz sposoby na aromatyczny napój
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...
Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....
10 rzadkich jadalnych grzybów, które możesz spotkać w polskich lasach
Często spotykamy grzyby, których nie rozpoznajemy, ale wydają nam się znajome. Nie mając pewności, że są jadalne, choć próbujemy je przypisać do znanych...
Gorzki ogórek – jak temu zapobiec? Sposoby na pozbycie się goryczy
Ogórki to jedne z tych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Świeży na kanapkę, czy do mizerii. Gruntowe do kiszenia, konserwowania, zamykania w słoikach jako...
Ranking najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, przydatnych przy jej urządzaniu
Dla wielu z nas kuchnia stanowi serce domu. Jest ona miejscem rodzinnych spotkań przy stole, wspólnych śniadań o poranku, a także oazą domowych mistrzów...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Wyjątkowy dodatek do potraw. Sprawdź przepis na masło klarowane
Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w...
Polacy szykują się na zimę i idą w słoiki! „Tradycja i oszczędności"
Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza...
Przepisy z bakłażanem w roli głównej. Te dania zjecie do ostatniego kęsa!
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera...
Jak zrobić marynowane grzyby? Poznaj tradycyjny przepis Ćwierczakiewiczowej
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić...
Sos z pomidorów, szakszuka i sałatki. Dania z pomidorów na lato
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...
Co na szybkie śniadanie przed szkołą? Polecamy sprawdzone przepisy
Śniadanie dla ucznia powinno być pożywne, sycące i smaczne. To podstawa dobrze zaczętego dnia. Zebraliśmy najciekawsze pomysły na szybkie śniadania do zjedzenia...
Smaczne dodatki do lemoniady. Oto 7 propozycji, które urozmaicą smak wody z cytryną
Lemoniada to niezawodny napój na upalne dni. Jednak nie musicie zatrzymywać się na podstawowej wersji przygotowywanej na bazie wody gazowanej, soku z cytryny i...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 6 godzin temu w kategorii Marketing internetowy
Dodano 6 godzin temu w kategorii Okulista
Dodano 8 godzin temu w kategorii Maszyny przemysłowe
Dodano 8 godzin temu w kategorii Drzwi