Nowe przepisy obowiązują od 30 czerwca tego roku. Pasażerowie podróżujący do Stanów Zjednoczonych będą mogli przewieźć w bagażu podręcznym substancje sproszkowane m.in.: kawę, mąkę, cukier, puder kosmetyczny o łącznej maksymalnej wadze 350 g (obowiązuje maksymalna pojemność podana na nadruku opakowania). Pasażerowie podróżujący do USA, którzy planują przewiezienie substancji sproszkowanych w ilości powyżej 350 g, powinni zapakować je do bagażu rejestrowanego.
Z ograniczenia przewożenia w bagażu podręcznym wyłączone są m.in.:
* lekarstwa na receptę i odżywki dla dzieci pod warunkiem przewożenia ich w oryginalnych, nieotwartych opakowaniach;
* produkty zakupione na lotnisku, w strefie zastrzeżonej (tj. już po kontroli bezpieczeństwa), zapakowane wraz z dokumentem zakupu w punkcie sprzedaży w odpowiednio zabezpieczone torby (STEB). Torby STEB - to opakowania, które umożliwiają łatwe stwierdzenie ich naruszenia, można je otworzyć dopiero w porcie docelowym.
Ograniczenia przewozu płynów w bagażu podręcznym pozostają bez zmian.
Więcej informacji o przewozie substancji sproszkowanych na rejsach do USA można znaleźć na stronie Urzędu Lotnictwa Cywilnego http://www.ulc.gov.pl/pl/.
Władze krakowskiego lotniska przypominają pasażerom o zakazie wprowadzania na obszar Unii Europejskiej produktów pochodzenia zwierzęcego. Podobne ograniczenia, które obowiązują w UE dotyczące wwożenia produktów pochodzenia zwierzęcego, obowiązują też w Stanach Zjednoczonych.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Co Ty wiesz o Krakowie
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!