Masowe zatrucie w Mierzynie. Coraz więcej poszkodowanych

Marek Jaszczyński
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna potwierdza, że wpłynęło zgłoszenie podejrzenia zatrucia pokarmowego w zakładzie pracy korzystającym z posiłków dostarczanych w formie cateringu i wydawanych na miejscu przez ich pracowników
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna potwierdza, że wpłynęło zgłoszenie podejrzenia zatrucia pokarmowego w zakładzie pracy korzystającym z posiłków dostarczanych w formie cateringu i wydawanych na miejscu przez ich pracowników archiwum gs24.pl
Do zatrucia doszło w jednym z zakładów pracy w Mierzynie. Poszkodowanych jest 41 osób, ale może być ich więcej.

Aktualizacja 24 października

- Ogółem liczba osób z objawami wzrosła do 41, z czego do 32 to osoby z zakładu pracy w Mierzynie. Pozostałe przypadki to osoby prywatne i pojedyncze osoby z innych firm, które również jadły zapiekankę makaronową z tego samego cateringu - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Na razie nie wiadomo, czy doszło do zatrucia salmonellą.

- Na wyniki badań trzeba poczekać kilka dni - dodaje przedstawicielka sanepidu.

Stan na 23 października

Do zdarzenia doszło wczoraj, 22 października.

- Do zatrucia, prawdopodobnie salmonellą, doszło na stołówce zakładowej. Pracownicy już wcześniej zgłaszali słaby poziom jakości jedzenia oraz niski poziom czystości - mówi nasz czytelnik, który powiadomił naszą redakcję o zdarzeniu.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna potwierdza, że wpłynęło zgłoszenie podejrzenia zatrucia pokarmowego w zakładzie pracy korzystającym z posiłków dostarczanych w formie cateringu i wydawanych na miejscu przez ich pracowników.

- W momencie zgłoszenia podejrzenia zatrucia było 16 osób z objawami, z czego 8 osób zostało hospitalizowanych. Na dzień 23.10. br. liczba osób z objawami wzrosła do 30. Sytuacja jest dynamiczna, więc liczba osób z objawami może się zmieniać. Osoby z objawami zatrucia wskazują, że jadły zapiekankę makaronową z kurczakiem - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy
Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Trwają czynności kontrolne w zakładzie pracy – pobierane są wymazy z powierzchni roboczych i drobnego sprzętu produkcyjnego. Pobrano również zabezpieczone posiłki do badań, a także wymazy od osób, które wydawały posiłki.

Zakład produkujący żywność jest pod nadzorem Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. Trwa dochodzenie epidemiologiczne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wypadki

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grzegorz
23 października, 16:44, Grzegorz:

Schabowy najlepszy pod słońcem

23 października, 18:35, Papa Smurf:

Ale bez panierki, która zabija smak kotleta. No i może zawierać salmonellę z jajek.

G ó w n o. Prawda

P
Pol
Podobno zachorowali tylko odbiorcy tvn. A niby tacy odporni na głupoty:-)
P
Papa Smurf
23 października, 16:44, Grzegorz:

Schabowy najlepszy pod słońcem

Ale bez panierki, która zabija smak kotleta. No i może zawierać salmonellę z jajek.

G
Grzegorz
Schabowy najlepszy pod słońcem
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl