"Muchomor sromotnikowy, znany także jako Muchomor zielonawy, to średniej wielkości, silnie trujący grzyb występujący prawie na całym świecie - w Polsce powszechny. Rośnie zazwyczaj w lasach liściastych, także w mieszanych; najczęściej pojedynczo, lub w małych grupkach" - możemy przeczytać w internetowym atlasie grzybów.
Muchomor sromotnikowy - jak wygląda i dlaczego jest niebezpieczny dla człowieka
Muchomor sromotnikowy jest jednym z najbardziej trujących grzybów w Polsce. Kapelusz młodego grzyba jest półkulisty i ma zielonkawy, zielono-szary kolor. Od spodu kapelusza obecne są białe blaszki. Trzon grzyba jest biały, z żółto-zielonkawym odcieniem.
Nie wolno go zrywać, ponieważ zawiera amatoksynę, która trwale uszkadza wątrobę i inne narządy. Objawy mogą wystąpić dopiero po 8-12 godzinach. Amatoksyny nie ulegają rozkładowi nawet podczas gotowania, przez co nie możemy zatruć się nie tylko surowymi grzybami. Dawka śmiertelna amatoksyn wynosi jedynie 0,1mg na kilogram masy ciała człowieka. Zatem spożycie jednego okazu o średniej wielkości (o masie około 50 gramów) może doprowadzić do śmierci.
Poniższa infografika przedstawia najważniejsze informacje o muchomorze sromotnikowym

Z jakimi grzybami można pomylić muchomora sromotnikowego?
- gołąbek zielonawy
- gąska zielona
Jakie są objawy zatrucia się muchomorem sromotnikowym?
- osłabienie, bladość skóry,
- silne bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunka – czasem obfita i wodnista (może skutkować zaburzeniami wodno-elektrolitowymi i równowagi kwasowo-zasadowej),
- stan podgorączkowy lub gorączka,
- bóle głowy.
Jeżeli podejrzewasz, że mogłeś spożyć muchomora sromotnikowego, najlepiej od razu wywołać wymioty, aby pozbyć się toksyn z organizmu. Jeżeli powyższe objawy ukażą się po zjedzeniu grzybów, należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Źródła: atlasgrzybow.online/kolderka.net/pulsmedycyny.p
mm
