Oto kilka sprawdzonych przepisów
Lemoniada kwaśnica, że usta wykręca
Składniki:
1,5 litra wody
kilka kostek lodu
8 cytryn
5 łyżeczek cukru
3 listki mięty
Przygotowanie:
Z cytryn wycisnąć sok (uważać, żeby nie było pestek), dodać cukier, wodę, miętę, wszystko wymieszać. Na koniec dołożyć lód. Przed podaniem wsadzić na kilkanaście minut do lodówki.
Lemoniada arbuzowa palce lizać
Składniki:
1,5 litra wody
kilka kostek lodu
średni arbuz
7 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Wyciągnąć miąsz (bez pestek) i zblendować go na gładką konsystencję, dodać cukier, wodę, wszystko wymieszać. Na koniec dołożyć lód. Przed podaniem wsadzić do lodówki.
Lemoniada na bardzo słodko z limonek
Składniki:
1,5 litra wody
kilka kostek lodu
10 limonek
5 łyżeczek miodu (najlepiej lipowego)
borówki (kilka sztuk)
Przygotowanie:
Z limonek wycisnąć sok (uwaga na pestki), dodać miód, wodę i wszystko wymieszać. Na koniec dołożyć lód. Przed podaniem wsadzić na kilkanaście minut do lodówki. Do dzbanka z lemoniadą wsypać borówki do dekoracji.
Lemoniada „Zielony uśmiech”
Składniki:
1,5 litra wody
kilka kostek lodu
2 pęczki natki pietruszki
5 łyżeczek cukru
garść mięty
Przygotowanie:
Miętę i natkę pietruszki posiekać bardzo drobno, dodać cukier, wodę i wszystko wymieszać. Na koniec dołożyć lód. Przed podaniem wsadzić na kilkanaście minut do lodówki.