Gęsina na Marcina. Pomysły na dania z gęsi Janusza Fica, szefa kuchni [PRZEPISY]

mad
Janusz Fic, szef kuchni w Dworze Sieraków podpowiada, jakie dania można przygotować z gęsi.
Janusz Fic, szef kuchni w Dworze Sieraków podpowiada, jakie dania można przygotować z gęsi. Anna Kaczmarz
Dania z gęsi na świętego Marcina. Zobaczcie przepis na kołduny z pieczoną gęsią w maśle z pieczarkami i żur na gęsinie z kiszonymi rydzami, białą kiełbasą i  jajkiem.

Przepisami na dania z gęsi podzielił się Janusz Fic, szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków koło Dobczyc. Janusz Fic w kuchni używa regionalnych produktów, co zostało docenione w 2013  roku, kiedy restauracja Dworu Sieraków otrzymała rekomendację Slow Food. Janusz Fic został również nominowany na najlepszego kucharza kuchni tradycyjnej przez przewodnik kulinarny Gault &Millau, który  uhonorował restaurację Dwór Sieraków dwoma czapkami. Restauracja otrzymała również dwie „Poziomki” w przewodniku Magdy Gessler.

Poniżej przepisy i dobre rady Janusza Fica na dania z gęsiną, które z powodzeniem można przygotować w domu. 

Pieczenie gęsi.
Pieczenie gęsi.pixabay.com

Kołduny z pieczoną gęsią w maśle z pieczarkami

Składniki

  • gęś - 1 szt
  • mąka - 500   g
  • jajko - 1 szt
  • żółtko jaja - 3 szt
  • masło - 20 g
  • ciepła woda
  • masło klarowane - 20 g
  • pieczarki - 40 gr
  • sól 


Wykonanie

Solanka do gęsi.  
Aby gęś była dobrze doprawiona trzeba ją dzień wcześniej dać do solanki.
Aby przygotować solankę potrzebujemy naczynie, w którym zmieści się cała gęś - może to być  wysoki garnek lub gęsiarka.
Proporcje solanki: na 1 litr letniej, ale nie gorącej wody dać 1 kopiatą łyżka soli zwykłej kuchennej i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać aż sól i cukier rozpuszczą się w wodzie.
Po co cukier do solanki? Cukier pozwoli zachować ładny różowy kolor mięsa.
Gęś w solance dać do lodówki lub w inne chłodne miejsce na cała noc.
Pieczenie gęsi. Wyjąć  gęś z solanki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. 
Gęś włożyć do naczynia, w którym będzie się piekła i posmarować oliwą lub gęsim tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Jeżeli chodzi o czas pieczenia przyjąłbym 1 godzinę na 1 kg mięsa.
Pamiętajcie tylko, aby podczas pieczenia co jakiś czas podlewać gęś tłuszczem, który wytapia się z gęsi.
Nabierze przez to pięknych jesiennych barw i będzie nie tylko świetnie smakować, ale i wyglądać .
Przygotowanie dania:
Z mąki jajek żółtek masła i wody zagnieść ciasto, doprawić solą, wyrabiać 10 minut i wstawić na noc do lodówki.
Upieczoną gęś wyciągnąć z piekarnika i odstawić  na 20 minut żeby odpoczęła .
Porwać gęś na małe kawałki oddzielając mięso od kości, całość przesiekać nożem, dodać trochę smaku spod pieczenia .
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wycinać krążki, nałożyć farsz z gęsi i lepić kołduny.
Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Pod koniec smażenia dodać zwykłe masło i smażyć jeszcze 3 minuty.
Jeżeli masło się delikatnie przypali nada całości lekko orzechowego smaku.  
Pieczarki doprawić solą. Ugotować kołduny w lekko osolonej wodzie. Ugorowane kołduny odcedzić i wrzucić na patelnię z pieczarkami, całość przesmażyć 2 minuty i od razu podawać.
Rada. Zamiast masła można użyć tłuszczu gęsiego powstałego z pieczenia albo przelać go do słoika i zostawić na inną okazję, używając go do smażenia lub do podkreślania smaku innych potraw.

Żurek na gęsinie Janusza Fica.
Żurek na gęsinie Janusza Fica.Anna Kaczmarz

Żur na gęsinie z kiszonymi rydzami i białą kiełbasą i  jajkiem

Składniki

  • udka z gęsi - 2 szt
  • marchew - 400 g
  • seler - 200 g
  • pasternak - 200 g
  • por - 1 szt
  • kiszone rydze - 200 g 
  • biała kiełbasa - 200 g 
  • jajko zielononóżki 
  • sól 
  • majeranek
  • czosnek

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo


Składniki na zakwas na żur

  • mąka żytnia - 240 g
  • woda przegotowana - 240 ml
  • duży wyparzony słoik

 

Wykonanie

Zacznijmy od początku, czyli od przygotowanie zakwasu po mojemu.
Do wyparzonego słoika wsypać połowę maki i połowę wody dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
Zakwas zacznie pracować, pojawią się pęcherzyki powietrza, to znaczy że wykonaliście swoją pracę dobrze.
Po dwóch dniach dokarmić zakwas, tj. dodać pozostałą część maki i wody, dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odstawić na 2 dni.
Pamiętajcie żeby słoik był dostatecznie duży, bo zakwas będzie podwajał swoją wielkość i może uciec ze słoika.
Gdy zakwas jest już gotowy, ugotować wywar z udek i warzyw: do garnka dać wypłukane w zimnej wodzie udka, całość zalać wodą pamiętając żeby zostawić jeszcze trochę miejsca na jarzyny. Zacząć delikatnie gotować.
Podczas gotowania zbierać powstały szum. Dopiero wtedy dodać jarzyny. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli nasz wywar.
Kiedy udka gęsi będą już miękkie wyciągnąć je razem z jarzynami z wywaru i odstawić na bok.
Teraz posolić nasz wywar. Pamiętajcie, żeby wywary mięsne i rybne i nasz kochany rosół, solić dopiero na końcu. Dodanie soli na początku gotowania nie wydobędzie całego smaku z mięsa i warzyw. To taka moja dobra rada, a zobaczycie sami różnice w smaku i zachwycicie rodzinę i znajomych.
Do doprawionego wywaru dodać zakwas i całość energicznie wymieszać.
Dodać biała kiełbasę i pokrojone kiszone rydze. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut.
W tym czasie rozgnieść na desce czosnek, dodać szczyptę soli i łyżkę majeranku i całość rozgnieść na pastę, którą dodajemy do żurku. Gotować jeszcze 2 minuty.
Żur podawać z jajkiem i białą kiełbasą. Można też dodać trochę porwanego mięsa z ugotowanych udek, tłuczone ziemniaki lub kwaśną śmietanę.
Smacznego!

Zobacz też:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

F
Franciszek

przyznajcie ze dodajecie gęsinie macy do smaku

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Wróć na i.pl Portal i.pl