W skrócie:
Sok z grejpfruta – przepis na domowy napój
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 duże czerwone grejpfruty,
1 łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki startego imbiru,
Kilka listków mięty lub rozmarynu.
Opcjonalnie:
100 ml wody np.: lekko gazowanej,
3 kostki lodu.
Jak zrobić sok z grejpfruta?
Sposób przygotowania:
Na początku grejpfruty dokładnie umyj, a następnie roluj, lekko dociskając dłonią do blatu. Dzięki temu wydobędziesz z nich maksimum soku.
Przekrój owoce na pół i wyciśnij sok. Możesz użyć ręcznej wyciskarki do cytrusów lub elektrycznej. Jeśli nie lubisz miąższu, przecedź sok przez sitko.
Korzeń imbiru umyj, obierz skórkę przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Świeżo wyciśnięty sok grejpfrutowy dosłodź miodem oraz starty imbir. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
Smak wzbogać kilkoma listkami mięty lub rozmarynu. Co więcej, możesz lekko je rozgnieść, aby uwolniły zapach.
Jeżeli sok jest dla ciebie zbyt gorzki lub kwaśny, możesz rozcieńczyć go odrobiną wody. W szczególności polecam użyć gazowanego napoju, który da przyjemny musujący efekt.
Gotowy sok grejpfrutowy podaj z kostkami lodu i dekorujemy listkami mięty lub rozmarynu.
Sok z grejpfruta to prawdziwa bomba witaminowa, jednak niektórych smakoszy może odstraszać jego gorzki smak. Za sprawą kilku prostych trików zamienisz prosty napój z cytrusów w prawdziwe kulinarne przeżycie. Oto mój przepis na domowy sok z grejpfruta doprawiony dodatkiem miodu, imbiru i odrobiną ziół. Myślę, że gdy spróbujesz, go choć raz, to nie wrócisz to wersji ze sklepu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
