Odnotowano przypadek zachorowania na cholerę. Pierwszy przypadek w Bułgarii od ponad stu lat

Damian Kelman
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W Bułgarii stwierdzono u pacjenta zachorowanie na cholerę. To pierwszy taki przypadek w tym kraju od ponad stu lat. Dawno temu epidemia cholery siała spustoszenie w całej Europie.

Spis treści

Zachorowanie na cholerę w Bułgarii

W Bułgarii po raz pierwszy od ponad 100 lat odnotowano wypadek zachorowania na cholerę, poinformowała w piątek regionalna inspekcja sanitarna w Sofii. Chorym jest stale mieszkający w Bułgarii obywatel Indii, który w okresie od 12 sierpnia do 3 września przebywał w Delhi.

Badania laboratoryjne potwierdziły zachorowanie. Hindus jest izolowany w szpitalu specjalistycznym. Leczony jest antybiotykami. Osoby, z którymi miał kontakty, również zostały przebadane, u żadnej z nich nie stwierdzono zakażenia. Według danych władz sanitarnych chory nie odwiedzał miejsc publicznych.

W Bułgarii na początku XX wieku fale zakażenia cholerą odnotowano sześciokrotnie. Najcięższą epidemię stwierdzono w 1914-1918 r., kiedy na tę chorobę zmarło 146 osób. Ostatni wypadek cholery odnotowano w 1921 r.

Epidemia cholery w Europie

W Europie cholera jest rzadką chorobą, która dotyka głównie osoby podróżujące. Najczęściej związana jest z zawleczeniem choroby z terenów, gdzie występuje regularnie, głównie z rejonów Afryki, Azji i Ameryki Środkowej.

Przed laty cholera siała jednak spustoszenie na Starym Kontynencie. Po raz pierwszy w Europie pojawiła się w 1831 roku i przez siedem lat doprowadziła do zdziesiątkowania ludności. Kolejna fala nastała kilkaście lat później.

Epidemia cholery wówczas dotknęła niemalże całej Europy, w tym również Polski.

Czym jest cholera?

Jak informuje Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci - UNICEF - "cholera jest chorobą zakaźną, wywoływaną przez szczep przecinkowca cholery".

"Występuje głównie w regionach, w których dostęp do bezpiecznej wody pitnej jest ograniczony lub niemożliwy. Zarażenie odbywa się zwykle poprzez spożycie skażonej przecinkowcem wody lub żywności (przede wszystkim owoców morza, owoców i warzyw). Zakłócenia w systemach wodno-sanitarnych (spowodowane np. konfliktem zbrojnym), zamieszkiwanie miejskich slumsów oraz przesiedlenia ludności do nieodpowiednio zarządzanych i przeludnionych obozów mogą zwiększać ryzyko wystąpienia choroby" - czytamy.

Ryzyko pojawienia się cholery jest również możliwe przy zmianach klimatu i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi jak intensywne opady deszczu czy powodzie.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
antyPiS
Cholera tak głęboko utkwiła w świadomości, że jest przekleństwem, wulgaryzmem, epitetem. Nikt nikomu nie nie "życzy", aby go wzięła ospa, grypa czy tyfus ale aby cholera - owszem. Nazwa choroby stała się frazeologizmem, jak zołzy. Dziś praktycznie zapomniana powraca. Czy świat sobie przypomni dlaczego wywarła takie piętno w świadomości?
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl