Pasek artykułowy - wybory

Uwaga: nie jedz tych ryb! 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego. GIS wydał komunikat

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat dotyczący ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego. W związku z pięcioma przypadkami podejrzenia tzw. „choroby Zalewu Wiślanego”, służby sanitarne apelują o powstrzymanie się od jedzenia dwóch rodzajów ryb.

Spis treści

Stwierdzono 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego

W czwartek po południu w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się konferencja prasowa w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego.

U hospitalizowanych pacjentów objawy choroby Zalewu Wiślanego wystąpiły po kilku godzinach od spożycia znacznych ilości ryb.
U hospitalizowanych pacjentów objawy choroby Zalewu Wiślanego wystąpiły po kilku godzinach od spożycia znacznych ilości ryb.
freepik.com

Aneta Bardon z wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej w Gdańsku poinformowała, że w ostatnim czasie pięciu mieszkańców powiatu nowodworskiego zachorowało po spożyciu znacznej ilości ryb złowionych w Zalewie Wiślanym. Osoby te trafiły do szpitala z objawami takimi jak:

Jak tłumaczyła Bardon, choć choroba Zalewu Wiślanego znana medycynie od 100 lat, nie ma przypisanego kodu ICD-10 i nie jest powszechnie opisywana w podręcznikach. Lekarze zidentyfikowali związek między objawami pacjentów a przypadkami znanymi z lat 30. XX wieku, kiedy to odnotowano kilkaset zachorowań po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego.

– Cztery z pięciu hospitalizowanych osób opuściły już szpital, piąta dochodzi do zdrowia. Nie stwierdzono u tych osób zagrożenia życia – powiedział dyrektor wydziału zdrowia w PUW dr Jerzy Karpiński.

Nie jedz tych ryb! GIS ostrzega przed tymi dwoma gatunkami

Wojewoda Pomorska i Wojewoda Warmińsko-Mazurski we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym koordynują działania podległych służb. Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego. Ryby (świeże i mrożone) przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii – PIB w Puławach. Wyniki badań wody oraz toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa – prewencyjnie do 31 maja 2025 r. – zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.

Czym jest choroba zalewu wiślanego – objawy

Choroba Zalewu Wiślanego, znana również jako choroba Haff (Haff disease), to zespół objawów związanych z rabdomiolizą (rozpadem mięśni poprzecznie prążkowanych) występujący po spożyciu niektórych gatunków ryb i skorupiaków. Przyczyna tej choroby nie jest do końca poznana, podejrzewa się jednak, że może być związana z obecnością toksyn w rybach, na przykład palitoksyny.

Chorobę opisano po raz pierwszy w 1924 roku u osób przebywających w północnej części Zalewu Wiślanego. Najczęściej z wystąpieniem choroby wiązany jest węgorz, flądra, miętus - informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku.

Objawy choroby Zalewu Wiślanego występują najczęściej po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego takich jak węgorz, flądra, miętus. Odnotowane przypadki zachorowań wystąpiły po spożyciu dużej ilości ryb w krótkim czasie.

Objawy zwykle pojawiają się w ciągu kilku do kilkunastu godzin po spożyciu ryby i mogą obejmować:

  • silny ból mięśni,

  • ciemne zabarwienie moczu, od brązowego do czarnego,

  • zmniejszenie ilości oddawanego moczu,

  • nadmierne pocenie się,

  • nudności i wymioty,

  • ból w klatce piersiowej,

  • duszność,

  • przeczulica skóry (nadmierna wrażliwość na dotyk).

W przypadku wystąpienia takich objawów po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Wczesne rozpoznanie i leczenie mogą zapobiec poważnym powikłaniom, takim jak ostra niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, serca czy układu nerwowego.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl