Uwaga! TVN: Nocą przerabiają chore i padłe krowy. „To stanowi zagrożenie dla życia”

Uwaga! TVN/x-news
Jak wyglądają męczarnie chorych krów w polskiej rzeźni? Wstrząsający reportaż śledczy ujawnia powszechny, przestępczy i niezwykle lukratywny biznes oparty na straszliwym cierpieniu zwierząt i zagrożeniu dla ludzi.

Kilka miesięcy temu reporterzy "Superwizjera" dowiedzieli się o procederze uboju i przerabiania na mięso chorych i padłych krów. Przestępczą działalność prowadzą nocą wyspecjalizowane w uboju tzw. leżaków zakłady. Udało nam się przeniknąć do środka jednego z nich i zdobyć bezpośrednie dowody.

Zwierzęta przed śmiercią straszliwie cierpiały. Wyciągano je z aut elektryczną wyciągarką, a powróz montowano do nóg, rogów i pysków. Kolejną wyciągarką wciąż świadome zwierzęta podnoszono pod sufit, gdzie rzeźnik ogłuszał je i podcinał gardło. Pieczątki świadczące o przydatności mięsa do spożycia przystawiali pracownicy firmy, choć to obowiązek weterynarza.

Kilka dni temu przyłapaliśmy pracowników zakładu na kolejnym uboju krów. Jego właściciel był zaskoczony naszą wizytą. Pracownicy zakładu twierdzili, że nie ubijają leżaków.

O to, czym grozi ubój bez obowiązkowej obecności lekarza weterynarii zapytaliśmy profesora Romana Kołacza, specjalistę do spraw hodowli i dobrostanu zwierząt, wieloletniego rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

- Po to jest lekarz weterynarii, by po zbadaniu zwierzęcia mógł, na podstawie wiedzy, autorytatywnie stwierdzić, że ta tusza jest zdatna do spożycia i można ją puścić na rynek. Jeżeli tusza nie jest zbadana to mięso może być szkodliwe dla konsumenta.

Jakie schorzenia może wywołać zjedzenie mięsa chorych krów? Zdaniem ekspertów przygotowujących opinię w podobnej sprawie, konsumenci narażeni są na ciężkie zatrucia pokarmowe, zakażenia, zapalenia opon mózgowych, stawów, szpiku oraz kości, wrzodziejące zapalenie jelita, a ponadto sepsę o ciężkim przebiegu. Wniosek? Spożycie tego mięsa może stanowić zagrożenie dla zdrowia, a także życia.

Gdy podczas naszej interwencji czekaliśmy na policję i zakładowego weterynarza pracownicy zaczęli zacierać ślady nielegalnego uboju. Po 30 minutach do zakładu przyjechał weterynarz.

Korzystając z zamieszania jeden z kierowców próbował uciec z transportem chorych krów. Wtedy też pojawił się długo oczekiwany policyjny patrol. Widząc pościg, kierowca porzucił samochód na sąsiednim podwórku, obok drugiego, pełnego krów auta.

Na przyjazd powiatowego weterynarza i policyjnych ekip śledczych czekaliśmy blisko trzy godziny. Zapytaliśmy panią weterynarz, czy wiedziała o ubijaniu „leżaków” w tym zakładzie? - Nic nie wiem na ten temat – stwierdziła i dodaje: Zakład jest pod kontrolą. Jednocześnie przyznała, że w nocy, kiedy ma dochodzić do ubijania „leżaków” nie ma kontroli. Zabezpieczenie śladów trwało wiele godzin. Krowy uśpiono i przekazano do utylizacji. Śledztwo rozpoczęło policja i prokuratura.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Uwaga! TVN: Nocą przerabiają chore i padłe krowy. „To stanowi zagrożenie dla życia” - Kurier Lubelski

Komentarze 48

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
czy ten program pokazał jakąś padłą krowe ?
G
Gość
Jeśli przychodzi mięso półtusze 40 letnie świń nikt TVN tego nie widzi tylko polskiego rolnika trzeba zniszczyć to robotaniemcow
D
Duren
Ty chlanie sam jedz pewnie jesteś weterynarza i tam pracowałeś
M
Maciej
Z Pini konskowola ubojnia bydła wysłano mięso uzyskanie z lezakow do wszystkich krajów UE ,Turcji,Japoni
S
Stefan
Problem od wielu lat jest w tym, że służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności same nie są zdrowe .
Niech się ktoś spróbuje dostać do pracy do Sanepidu pomimo tak złych zarobków :)
A
Aneta
Skandal jak można być tak okrutnym dla cierpiących zwierząt. Zapewne we wszystkich zakladach jest na to przyzwolenie. Gdzie są kontrole i nadzór.... wszyscy w łapy biorą... po obojerzeniu reportażu nie mogę dojść do siebie, jak ludzie potrafią być okrutni....
A
Aneta
Skandal jak można być tak okrutnym dla cierpiących zwierząt. Zapewne we wszystkich zakladach jest na to przyzwolenie. Gdzie są kontrole i nadzór.... wszyscy w łapy biorą... po obojerzeniu reportażu nie mogę dojść do siebie, jak ludzie potrafią być okrutni....
G
Gość
POTRZEBNY ZAKAZ INSTNIENIA FIRM HANDLUJĄCYCH BYDŁEM GDZIE FIRMA TO SAMOCHÓD. NIEZBĘDNE JEST ZORGANIZOWANIE POWIATOWYCH URZĘDOWYCH TARGOWISK. DRUGI PROBLEM TO SPOSÓB FINANSOWANIA NADZORU ZA KTÓRY PŁACĄ NADZOROWANI. Ktoś kto ma wpływ na prawo może to przeczyta. Lekarze Weterynarii nadzorujący na zlecenie Powiatowego Lekarza nie będą chcieli zmian ale najrozsądniej jest zmienić tą patologię. Pozdrawiam
c
ciekawe
ktoś te krowy zamiast uśpić musiał im sprzedać i zgarnąć za nie kasę. każda sztuka ma numer można to sprawdzić.
a
a
Wszystkich posadzić i zakaz zbliżania się do zwierząt do końca życia. Oraz konfiskata majątku.
D
Dtrjd
Naprawdę ciężko mi w to uwierzyć
D
Dennnnny666
Nie rozumiem takich ludzi , to jest bestialztwo...
c
chłop
Piszecie, że ci zwyrodnialcy to świnie !.To wielka obraza dla tych zwierząt ! A następni zwyrodnialcy to właściciele zwierząt i szczególnie bezwzględni handlarze-pośrednicy dorabiający się tym precederem wielkich fortun! Ja piszę te słowa z Mircza.Jest tam taki s...l!Kupują za bezcen a sprzedają za krocie! Gdzie organy ścigania,inspekcja drogowa,weterynarze ,sanepid.Gdzie sumienie!!!!Idą do spowiedzi i koścoioła!!
T
TOM
I baaaaaardzo dobrze! Może to głupich ludzi oduczy żreć mięso umęczonych bestialsko pomordowanych biednych zwierząt.
M
Max
Teraz już przynajmniej wiadomo z czego są kebaby !! Każdy sklep z wyrobami mięsnymi powinien mieć codzienne świadectwo badania mięsa podpisane przez weterynaryjnego inspektora sanitarnego ! Teraz wyobraźcie sobie jak przygotowywane jest to mięso na kebab ... jak je ubijają na ten szpikulec i czym ubijają ...
Wróć na i.pl Portal i.pl