Salmonella znaleziona na jajkach
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może także prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Nie należy więc spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zakład pakowania Jaj PRAWDA po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja. Podczas kontroli nie stwierdzono niezgodności w procedurach higienicznych i badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Zarówno zakład pakowania jaj i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą jaja, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Szczegóły produktu
Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
