Czym tak naprawdę jest aspartam? Jak działa?
To niskokaloryczna substancja słodząca o kodzie E951, która pozwala na zaspokojenie słodkiego smaku bez zwiększania kaloryczności spożywanych posiłków. Ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii oraz nie powoduje poposiłkowych wzrostów stężenia glukozy.
Aspartam dobry na odchudzanie?
Dzięki temu sprzyja uzyskaniu redukcji masy ciała przez osoby otyłe i kontroli glikemii chorym na cukrzycę. Z naukowego punktu widzenia aspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych, który dodawany jest do wielu produktów spożywczych, zwłaszcza tych określanych mianem „light", w których rekompensuje brak cukru lub tłuszczu.
W jakich produktach można zatem znaleźć aspartam? W naprawdę wielu – choćby w większości napojów gazowanych i izotonicznych, wodach mineralnych smakowych, niektórych piwach, większości gum do żucia, niektórych dropsach i drażetkach, a także jogurtach, rozpuszczalnej kawie i herbacie, mrożonych deserach, rozpuszczalnym kakao i odświeżaczach oddechu. Warto mieć również świadomość, że aspartam można też znaleźć w niektórych lekach, choćby w tabletkach do ssania czy preparatach do przygotowania roztworu doustnego na przeziębienie.
W tych produktach można znaleźć aspartam:
- w większości napojów gazowanych i izotonicznych,
- wodach mineralnych smakowych,
- niektórych piwach,
- większości gum do żucia,
- niektórych dropsach i drażetkach,
- jogurtach,
- rozpuszczalnej kawie,
- herbacie,
- mrożonych deserach,
- rozpuszczalnym kakao,
- odświeżaczach oddechu.
Warto mieć również świadomość, że aspartam można też znaleźć w niektórych lekach, choćby w tabletkach do ssania czy preparatach do przygotowania roztworu doustnego na przeziębienie.
Czy aspartam może być rakotwórczy
Publikacje, które ukazały się w latach 90. ubiegłego wieku, wskazywały na wpływ słodzika na rozwój komórek nowotworowych. Naukowcy z Bolonii, którzy przeprowadzili badania na szczurach, uznali aspartam za substancję rakotwórczą. Później jednak inni naukowcy zakwestionowali te wyniki, wskazując na liczne nieprawidłowości w badaniach, m.in. stosowanie znacznie większych dawek niż te używane w przemyśle spożywczym. Naukowcy pochylali się, zresztą, nad aspartamem wielokrotnie. Ostatecznie uznano, że nie ma powiązania między spożyciem aspartamu a rozwojem nowotworów. I potwierdzają to eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych. To dzięki ich opinii aspartam został dopuszczony do sprzedaży na terenie całej Unii Europejskiej.
Jakie skutki uboczne wywołuje aspartam?
Oczywiście nie znaczy to, że aspartam jest idealny. Czy może wywoływać skutki uboczne? Amerykański odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia opracował raport, w którym znalazła się cała lista niepożądanych efektów działania słodzika. Osoby regularnie spożywające aspartam narzekały m.in. na bóle i zawroty głowy, nudności, drętwienia i skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, bezsenność, trudności z oddychaniem, zawroty głowy, bóle stawów czy utratę smaku.
Osoby regularnie spożywające aspartam narzekały m.in. na:
- bóle i zawroty głowy,
- nudności,
- drętwienia i skurcze mięśni,
- przybieranie na wadze,
- wysypki, depresje,
- bezsenność,
- trudności z oddychaniem,
- zawroty głowy,
- bóle stawów
- utratę smaku.