Zobacz też: Kutia na wigilię. 5 sposobów na najlepszą kutię
Już za parę dni święta, a my mamy dla Was szereg przepisów na ciasta bożonarodzeniowe. Sprawdźcie przepisy na pierniczki, sernik, ciasto czekoladowe i ciastka z marcepanem. Zobaczcie, jakie ciasta warto upiec na święta. Prezentujemy przepisy na bożonarodzeniowe ciasta świąteczne.
Ciasto czekoladowe. Przepis
Składniki. Co potrzebujemy?
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
mleczna czekolada – 100 gramów
margaryna 200 gramów
4 jajka
cukier – 200 gramów
mąka – 150 gramów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane orzech włoskie – 200 gramów
Polewa. Składniki
mleko – 75 mililitrów
śmietanka 30% - 50 mililitrów
gorzka czekolada 60% - 90 gramów
mleczna czekolada – 30 gramów
Sposób przygotowania
W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdjąć z palnika. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać, by powstała jednolita masa. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Posmarować formę o średnicy 22 cm margaryną lub masłem i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wlać masę do formy. Następnie wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piec przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę, zagotować mleko ze śmietanką i dodać 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdjąć garnek z palnika i mieszać, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
Kiedy ciasto wystygnie, należy wyjąć je z formy, polać równomiernie polewą i odstawić do zastygnięcia.
Ciastka owsiano-marcepanowe w czekoladzie. Przepis
ok. 40 sztuk
Składniki. Co potrzebujemy?
100 g bezglutenowych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
70 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g mąki jaglanej
120 g masła, oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
100 g marcepanu (s. 391–393)
50 g ksylitolu, zmielonego na puder
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego szczypta soli
1 jajko (opcjonalnie)
100 g gorzkiej czekolady 90% (do dekoracji)
Marcepan zetrzeć na tarce lub rozkruszyć widelcem albo palcami. Wszystkie składniki, oprócz czekolady, wrzucić do miski i wymieszać mikserem lub wyrobić dłonią. Przy dodawaniu jajka, należy dosypać do ciasta jeszcze 40 g mąki gryczanej. Z jajkiem ciastka będą bardziej zwarte.
Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość 5 mm i wykroić ciastka. Położyć je na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13–14 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W gorącej maczać ciastka do połowy. Odkładać na papier i pozostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej
Ciasto z całymi gruszkami. Przepis
Syrop - składniki
3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne)
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki całych goździków
Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej
60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej)
40 g mąki kokosowej
250 g mleka kokosowego
70 g ksylitolu
1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu)
3 jajka
2 łyżki kakao lub karobu
1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Przygotować gruszki w syropie. Do garnka wlać 700–800 ml wody, wrzucić ksylitol i przyprawy, wlać sok z cytryny. Gruszki obrać, ale nie przekrawać i nie usuwać ogonków. Włożyć owoce do formy i sprawdzić, czy nie są za duże.
Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odciąć nieco miąższu z dolnej części.
Obrane gruszki z ogonkami wrzucić do syropu, postawić garnek na ogniu i gotować delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut). Wyjąć i odstawić do całkowitego przestudzenia. Syropu można użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków.
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodać mleko kokosowe, wymieszać. Na końcu wsypywać partiami suche składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
Przelać masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włożyć w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową.
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polać rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjeść w ciągu 2 dni. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej
Pierniczki orkiszowe. Przepis
łatwe, ok. 20 szt.
Składniki. Co potrzebujemy?
200 g masła
130 g nierafinowanego cukru
½ kg jasnej mąki orkiszowej
5 żółtek jaj kurzych (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
150 g miodu
3 łyżeczki (lub więcej) domowej lub gotowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło. Cukier zemleć w młynku do kawy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,4–0,5 cm i wykrawać pierniczki. W każdym zrobić otworek na wstążkę (słomką lub wykałaczką).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 9–10 min. Po wystudzeniu ozdobić lukrem.
Lukier. Jak przygotować lukier?
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka wody
Składniki dokładnie wymieszać. Jeśli lukier zacznie zastygać, należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki, dodać więcej cukru.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak
Pierniczki. Przepis
Na 80 sztuk
Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?
160 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej białej
70 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki kukurydzianej
40 g skrobi z tapioki
40 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
150 g miodu (dowolnego, najlepiej przynajmniej 1/3 gryczanego)
50 g ksylitolu
stewia fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)
60 g oleju kokosowego lub masła
2 jajka
1 czubata łyżka karobu lub kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przyprawy
po 1 łyżeczce cynamonu i goździków
1 płaska łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
po 1/3 łyżeczki kurkumy oraz anyżu
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu (2–3 obroty młynkiem)
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
po szczypcie mielonego ziela angielskiego i nasion kolendry (opcjonalnie)
szczypta soli
Sposób przygotowania
W garnku podgrzać miód z tłuszczem i ksylitolem – tylko na tyle, by składniki się roztopiły i całość nabrała gładkiej konsystencji (nie gotuj!). Odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąki, skrobię z tapioki, siemię lniane, karob lub kakao, przyprawy i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać przestudzoną mieszankę miodową oraz roztrzepane 1 jajko i 1 żółtko. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie na gładką masę i wstawić do lodówki na 1–2 godziny. Po wyjęciu rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość 4–5 mm, nie podsypywać mąką.
Wykrawać ulubione kształty i układać ciastka na papierze do pieczenia ułożonym na kratce. Każdy pierniczek posmarować pozostałym białkiem, roztrzepanym. Piec ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8 minut. Powinny mieć złotobrązowy kolor. Przechowywać w metalowym pudełku lub słoiku do 3 tygodni.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej
Sernik gotowany z galaretką żurawinową. Przepis
1,2 kg naturalnego kremowego twarożku (może być niesolony kozi)
150 g masła (może być niesolone kozie) lub wegańskiej margaryny
180 ml mleka (może być dowolne roślinne, najlepiej kokosowe)
120 g ksylitolu
15–20 kropel stewii fluid (lub więcej, do smaku)
3 jajka
25 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
Galaretka
450 g mrożonej żurawiny
80 g ksylitolu
5 kropel stewii (lub więcej, do smaku)
3 niesłodzone galaretki wiśniowe
Do garnka z grubym dnem wrzucić ser, ksylitol, stewię, pokrojony tłuszcz oraz roztrzepane jajka i wymieszać. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać, co chwilę mieszając. Kiedy tłuszcz się roztopi, masa stanie się jednolita.
Wymieszać mleko z wanilią i mąką ziemniaczaną, dokładnie, by nie było grudek.
Zwiększyć ogień pod garnkiem z serem. Gdy masa zacznie lekko bulgotać, zdejmij ją z palnika. Wlać do niej mleko z mąką, szybko wymieszać całość i postawić z powrotem na ogniu. Gotować delikatnie przez 1–2 minuty, uważając, by masa się nie przypaliła.
Przełożyć masę do formy o wymiarach 28 × 22 cm i odstaw do schłodzenia. Jeśli chcesz, możesz wylać ser na wcześniej podpieczony ulubiony kruchy spód.
Przygotować galaretkę. Żurawinę podgrzewać, aż zmięknie i nieco się rozpadnie.
Ostudzić i przetrzeć przez gęste sito na gładki mus. Przelać go do naczynia z miarką – powinno wyjść ok. 300 ml musu. Uzupełnić mus wodą tak, by otrzymać 800 ml płynu. Podgrzać płyn w garnku, dodać ksylitol i stewię. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Odstawić galaretkę do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać nią ser. Jeśli chcesz, przed wylaniem galaretki ułożyć na serze wydrylowane czereśnie (ze słoika lub rozmrożone) albo inne owoce. Wstawić sernik do lodówki, by galaretka całkiem stężała.
Podawać schłodzony.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej