W piątek, w 22 łódzkich lokalach, rozpocznie się Festiwal Czekolady i Kawy. W menu znajdą się czekoladowe ciasta, desery i musy ze specjalnie dobranymi do nich kawami. Będzie można spróbować czekoladowej pizzy, gofrów, ptysi lub monoporcji z czekoladą i popić to tradycyjnym espresso lub słodkim likierem kawowym lub shotem.
Co można zjeść i za ile? Sprawdź listę lokali, menu i ceny w galerii
- Jeśli rozsądnie bilansujemy dietę możemy pozwolić sobie na deser z kawą – zachęca Agata Zarębska z Jemy w Łodzi, organizatorka festiwalu.
Będą też wydarzenia towarzyszące, m.in. warsztaty na temat palenia i przygotowywania kawy oraz produkcji czekolady, przygotowano też specjalną festiwalową mieszkankę kaw, którą można wygrać w konkursach.
Desery rzadko zamawiane są z dowozem do domu, dlatego znany od lat Festiwal Czekolady i Kawy na czas pandemii był zawieszony. Organizatorzy zachęcają teraz do udziału, by wesprzeć kawiarnie będące w różnej formie po pandemii. Tegoroczny festiwal będzie też mieć charakter charytatywny. Zamiast opłat za udział lokale przekazywały datek na rzecz Ukrainy. Zebrano już 4 tys. zł. Festiwalowe desery znajdziemy m.in. w lokalach przy ulicy Piotrkowskiej do 10 kwietnia.
