Firma Snack Food Poco Loco rozpoczęła wycofywanie chipsów kukurydzianych z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że spożycie zanieczyszczonych produktów może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Które chipsy zawierają niebezpieczne substancje?
Chodzi o dwa rodzaje kukurydzianych chipsów:
Nazwa produktu: enerBiO Tortilla Chips Paprika 125g,
Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH,
Dystrybutor w Polsce: Rossmann SDP Sp. z o.o., ul. Św Teresy 109, 91-222 Łódź,
Wycofaniu podlega produkt z kodem kreskowym (EAN) 4305615678559, bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.
oraz
Nazwa produktu: enerBiO Tortilla Chips Meersalz 125g,
Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH,
Dystrybutor w Polsce: Rossmann SDP Sp. z o.o., ul. Św Teresy 109, 91-222 Łódź,
Wycofaniu podlega produkt z kodem kreskowym (EAN) 4305615678641, bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.
Dystrybutor przekazał już informację drogeriom Rossmann, produkty zostały również wycofane ze sprzedaży internetowej.
Czym są alkaloidy tropanowe?
Alkaloidy tropanowe są wytwarzane przez rośliny i stanowią ich naturalny sposób na obronę przed szkodnikami. Dlatego może dojść do zanieczyszczenia nimi produktów spożywczych na bazie zbóż czy kasz. W określonych dawkach mogą być toksyczne dla człowieka.
dś
