Wśród wrześniowych przyczyn wycofania produktów spożywczych tlenek etylenu znów wyprzedził salmonellę. Wpisuje się to w statystykę interwencji Głównego Inspektora Sanitarnego od początku roku.
Oto najczęstsze powody wycofania z produktów od 1 stycznia do 27 września 2021:
- tlenek etylenu – 17 przypadków,
- salmonella – 12,
- migracja amin z przedmiotów kuchennych na żywność – 7,
- alergen – 5,
- bakteria listeria monocytogenes – 4,
- złe oznakowanie lub brak i 2-chloroetanol – po 3,
- kawałki szkła, deoksyniwalenol i ekstrakt konopi – po 2,
- migracja ołowiu, pozostałości pestycydów, zły smak, kwas erukowy, glikol propylenowy, syldenafil, możliwość poparzenia – po 1 przypadku.
Dla bezpieczeństwa przejrzyj 20 ostatnich przypadków wycofania produktów z rynku.
Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

Wideo