Jak sytuację w zakładzie opisuje sanepid?
– Przeprowadzono wielokrotną dezynfekcję całego zakładu oraz czasowo wstrzymano pracę kilku wydziałów – mówi Dorota Gibała z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Firma Sokołów S.A. informuje, że pracownicy produkcyjni pracują w pełnym zabezpieczeniu, są to maseczki, rękawiczki i odzież ochronna. Codziennie przeprowadzane jest mycie i dezynfekcja maszyn, hal produkcyjnych oraz stołówki.
- W zakładzie w Jarosławiu obecnie jest zatrudnionych 1074 pracowników – mówi, Marcin Bałanda, dyrektor spółki Sokołów S.A. ds. PR i komunikacji.
Wydziały uboju i rozbioru, zostały poddane dodatkowej dezynfekcji. Nie będą działać do 19 lipca.
- Decyzja o ponownym ich uruchomieniu będzie uwarunkowana brakiem nowych, potwierdzonych przypadków zakażenia wśród osób tam pracujących – informuje spółka.
Sanepid: koronawirus nie przenosi się przez żywność
Czy konsumenci mają się czego obawiać?
- Zgodnie z obecną wiedzą koronawirus nie przenosi się drogą pokarmową, a dodatkowo mięso przed spożyciem poddawane jest na ogół obróbce termicznej, co unieszkodliwia wirusa
– wyjaśnia Dorota Gibała.
Sanepid zaznacza, że zgodnie z aktualną wiedzą i stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem albo ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
- EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2 - informuje Dorota Gibała z WSSE w Rzeszowie.
- Zakażenie zostało potwierdzone u pracowników, którzy byli w trakcie kwarantanny bądź, ze względu na pojawienie się objawów infekcji, zgłoszonych telefonicznie zakładowi, pozostali w domu. Pozostałe osoby, u których potwierdzono zakażenie, przebywały wówczas na urlopie - informuje spółka i dodaje, że zakładowy zespół wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami, a listę bezzwłocznie przekazano do sanepidu.
Firma podkreśla, że we wszystkich jej zakładach obowiązuje m.in.: kontrola temperatury każdego pracownika, obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych, zachowanie dystansu min. 1,5 m.
- Sanepid nie zgłosił żadnych zastrzeżeń do zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie oraz ich przestrzegania. Zakład Sokołów S.A. w Jarosławiu kontynuuje produkcję – informuje spółka.
Do czwartku wykonane zostaną badania ok. 700 pracowników.
FLESZ: Chcesz schudnąć? Jedz zdrowo, ale z umiarem
