Mandarynka powinna być słodka i soczysta. Wybierając je w sklepie powinniśmy wybierać te najbardziej pomarańczowe lekko miękkie ze skórą mocno przylegającą do owocu. Powinna mieć też intensywny aromat.
Koniecznie przeczytaj:Mandarynki - oto skutki jedzenia tych owoców. To dzieje się z nami, gdy jemy dużo mandarynek
Bardzo intensywny zapach mandarynek wiąże się z obecnością flawonoidów i związków fenolowych.
Mandarynki są również ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, kwas foliowy oraz potas.
Mandarynki to jedne z bezpieczniejszych owoców. Okazuje się, że mogą je spożywać nawet osoby, które dotykają dolegliwości związane z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego).
Oni nie powinni jeść mandarynek
Na rynku dostępnych jest wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki. W poniższej galerii zobaczcie jakie są przeciwwskazania do jedzenia mandarynek: