Najlepsze produkty mięsne na świecie
Portal "TasteAtlas" przedstawił listę najlepszych produktów mięsnych na całym świecie. Ranking powstał na podstawie głosowania użytkowników strony internetowej, którzy w ten sposób wpływają na ostateczną ocenę danego produktu.
Użytkownicy głosują w pięciostopniowej skali, gdzie ocena "5" jest najlepszą możliwą, a "1" najgorszą. W zestawieniu znalazło się miejsce dla kilku produktów pochodzących z Polski. Z pewnością znacie je wszystkie, ale jak wypadamy na tle światowych potentatów?
Czym najchętniej zajadają się internauci? Które produkty okazały się najlepsze? Na liście znajduje się aż sto pozycji!
Hiszpańska szynka nie ma sobie równych
Bezkonkurencyjna w całym zestawieniu okazała się hiszpańska szynka, a dokładniej jej konkretna odmiana - szynka iberyjska, zwana lokalnie jamón ibérico.
W pierwszej dziesiątce rankingu znalazły się cztery produkty z Hiszpanii, a co więcej - całe podium zostało zajęte przez wspomnianą już jamón ibérico. Czwarty z reprezentantów kraju z Półwyspu Iberyjskiego to również jamón, jednak w innej odmianie. Bezapelacyjnym zwycięzcą okazała się natomiast jamón 100% ibérico de bellota.
"Uważana za najbardziej wykwintną odmianę szynki iberyjskiej lub jamón ibérico, ta szynka jest wytwarzana z mięsa w 100% czystej krwi czarnych świń iberyjskich, które swobodnie wędrują po dębowych pastwiskach (Dehesa) i żywią się dietą opartą na żołędziach (bellota)" - czytamy w opisie produktu na portalu "TasteAtlas".
"Oprócz tych specyfikacji, świnie muszą być chowane w jednym z wyznaczonych miejsc pochodzenia oraz spełniać określone standardy produkcji szynki bellota, aby otrzymać najbardziej renomowany status black label lub pata negra – oznaczający szynkę iberyjską najwyższej jakości" - dodano.
Cztery kolejne miejsca poza podium okupują natomiast przedstawiciele Włoch, a w pierwszej dziesiątce znalazło się jeszcze miejsce dla reprezentanta Chorwacji. Tak prezentują się najlepsze mięsne dania na świecie:
- Jamón 100% ibérico de bellota (Hiszpania)
- Jamón ibérico de bellota (Hiszpania)
- Jamón Ibérico (Hiszpania)
- Prosciutto di San Daniele (Włochy)
- Prosciutto Toscano (Włochy)
- Prosciutto di Parma (Włochy)
- Bresaola della Valtellina (Włochy)
- Jamón Serrano (Hiszpania)
- Guanciale (Włochy)
- Slavonski kulen (Chorwacja)
W Polsce rządzą kabanosy
Chociaż polskich mięsnych przysmaków nie ma w pierwszej dziesiątce rankingu, nasze produkty również znalazły się w zestawieniu. Zdecydowanym liderem spośród dań polskiej kuchni okazały się kabanosy staropolskie, które znalazły się na 29. miejscu w zestawieniu TOP100 ze średnią oceną 4.4. Mowa tutaj zatem o minimalnych różnicach, które dzielą je od czołówki, bowiem chorwacki specjał na dziesiątej pozycji posiada ocenę 4.6.
Pełna lista polskich produktów, które znalazły się w tym zestawieniu, wygląda następująco:
- 29. miejsce - Kabanosy staropolskie - ocena 4.4
- 33. miejsce - Kiełbasa myśliwska staropolska - ocena 4.4
- 48. miejsce - Polędwica - ocena 4.3
- 53. miejsce - Kiełbasa krakowska sucha staropolska - ocena 4.2
- 61. miejsce - Kiełbasa lisiecka - ocena 4.2
- 77. miejsce - Kiełbasa jałowcowa staropolska - ocena 4.1
- 100. miejsce - Słonina - ocena 4.0

mm