Oto najlepsze ciasta na świecie. W czołówce wiele polskich przysmaków. Które okazały się najlepsze?

Damian Kelman
Sernik okazał się najlepszym ciastem na świecie wśród oceniających na portalu "TasteAtlas". Które polskie desery zyskały jeszcze uznanie?
Sernik okazał się najlepszym ciastem na świecie wśród oceniających na portalu "TasteAtlas". Które polskie desery zyskały jeszcze uznanie? Anna Kaczmarz / Dziennik Polski / Polska Press
Portal "TasteAtlas" przygotował ranking z najlepszymi ciastami na świecie. W zestawieniu znalazły się zarówno europejskie, jak i amerykańskie czy azjatyckie przysmaki. Zwycięzcą okazał się polski sernik, ale nie jest jedynym polskim deserem w czołówce. Jak prezentuje się TOP10 i ile polskich ciast znalazło się w najlepszej setce?

Sernik najlepszym ciastem na świecie

Portal "TasteAtlas" przygotował ranking stu najlepszych ciast na świecie. Swoją opinię mogą wyrażać internauci, oceniając poszczególne desery. Przy każdym z przykładów znajdziemy przepisy oraz krótką informację o posiłku.

Najlepszy w zestawieniu okazał się przedstawiciel Polski. Tradycyjny i sprawdzony sernik, który regularnie gości w większości naszych domów. Jak się okazuje, ciasto zyskuje uznanie nie tylko rodaków, ale również jest doceniane przez osoby z całego globu.

Sernik uzyskał notę 4.7. W notce na portalu możemy przeczytać, że ciasto wywodzi się "z dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich."

"Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł ze sobą recepturę po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem" - czytamy dalej.

TOP 10 najlepszych ciast na świecie

Podium, poza polską dumą, uzupełniają przedstawiciele z Rosji i Brazylii. Na drugim miejscu znalazł się rosyjski medovik, czyli, jak wskazuje nazwa, potrawa miodowa składająca się z nasączonych miodem biszkoptów pokrytych cienką warstwą kremu.

"Uważa się, że ciasto pojawiło się po raz pierwszy w latach dwudziestych XIX wieku i początkowo zostało stworzone dla żony Aleksandra I z Rosji. Dodatek skondensowanego mleka pochodzi prawdopodobnie z czasów sowieckich, podczas gdy współczesne wariacje mogą obejmować jagody, a nawet czekoladę" - informuje portal.

Na najniższym stopniu podium umieszczone zostało brazylijskie pavê. Jest to deser przypominający tiramisu, który nie wymaga pieczenia. Jak donosi portal, w Brazylii każde gospodarstwo ma swoją własną odmianę tego smakołyku, ale ważnym jest, by było podawane na zimno.

Wśród najlepszych dziesięciu ciast znalazło się miejsce również na innego polskiego przedstawiciela - sękacza.

TOP 10 prezentuje się natomiast następująco:

  1. Sernik - Polska
  2. Medovnik - Rosja
  3. Pavê - Brazylia
  4. Japoński sernik - Japonia
  5. Kladdkaka - Szwecja
  6. Valašský frgál - Czechy
  7. Pastel de banano - Guatemala
  8. Sękacz - Polska
  9. Chocotorta - Argentyna
  10. New York-Style Sernik - Stany Zjednocozne

Polskie ciasta w rankingu

Chociaż sernik i sękacz zostały najbardziej docenione przez użytkowników "TasteAtlas", nie są jedynymi ciastami z Polski, które zdobyły uznanie.

W drugiej dziesiątce, 14. miejsce zajmuje niezawodna karpatka. Nieco dalej, bo na 28. lokacie, znajduje się typowo podlaski deser, czyli marcinek - wielowarstwowe ciasto przełożone kremem.

W TOP 50 znalazły się jeszcze kremówka i piernik, odpowiednio na 38. i 45. miejscu.

W drugiej pięćdziesiątce są natomiast dwa kolejne ciasta rodem z Polski. Na 76. pozycji umiejscowiony został kołocz śląski, a całe zestawienie, co i tak jest powodem do dumy, zamyka popularna wuzetka.

od 16 lat

lena

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Andrzej
11 lutego, 13:20, Gość:

Unikajcie polskiej żywności. Polska żywność to raktowórczys yf nie nadający się do spożycia. Rakotwórczość tegos yfu jest podwójna - glifosat oraz azotyn sodu obecne wszędzie. Glifosatem zakazanym we Włoszech, Rosji, Francji i wielu innych cywilizowanych krajach są spryskane wszystkie rośliny w Polsce. Nie ma żadnych ograniczeń w zakupie tego środka. Przechodzi on do całego łańcucha pokarmowego - rośliny, pasza, zboża, zwierzęta, mieso, mleko sery, pieczywo, wędliny. Azotyn sodu tworzący rakotwórcze nitrozoaminy, zakazany w Anglii i Irlandii, dodawany jest w Polsce do każdego mięsa a jego normy są przekroczone o 200% w miesie surowym i o 700% w mięsie przetworzonym. Od wielu lat zapchane są oddziały onkologiczne ludźmi z nowotworami w szczególności w obrębie głowy - rak mózgu, rak krtani, rak języka, rak uszu etc. W zatruwanie społeczeństwa zaangażowani są czołowi politycy oraz chroniący ich prokuratorzy. Polecam kanał Marcina Bustowskiego, który nagłaśnia problem i któremu niejednokrotnie grożono przez to pozbawieniem życia.

jak jesteś stąd to nie jedz!

g
gapcio
a nie z Kartaginy !
Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl