PRZEPIS NA PĄCZKI: TRADYCYJNE PĄCZKI Z DŻEMEM NA TŁUSTY CZWARTEK. DOMOWE PĄCZKI: SPRAWDZONY PRZEPIS
Najlepsze pączki to te domowe, tradycyjne. Oto przepis szybki i prosty przepis na pączki domowe. Wystarczy poświęcić trochę czasu, a efekt będzie pyszny. I na pewno Wasi domownicy będą zachwyceni taką niespodzianką. Przepis na pączki z dżemem lub konfiturą jest prosty. Tradycyjne pączki domowe na pewno będą Wam smakować. Całość zajmie Wam nie więcej niż 3 godziny. Warto poświęcić trochę czasu i wypróbować przepis na pączki. Prosty i szybki.
- 1 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła/5-6 łyżek oleju o wysokiej temp dymienia - np. arachidowy.
- 1/laski wanilii
- szczypta soli
PRZEPIS NA TRADYCYJNE PĄCZKI DOMOWE
PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZYGOTOWANIE. JAK ZROBIĆ PĄCZKI?
Do przesianej mąki dodaj rozczyn/50 gr drożdży, wsyp cukier i szczyptę soli na koniec dodaj jajko. delikatnie wymieszaj i dodaj 6 żółtek, a następnie mleko. teraz całość należy dokładnie wymieszań, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie mocno wyrabiamy.
Ciasto należy wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie. Wyrobione uformować w kulę. Następnie odłożyć do obsypanej mąki miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto wyjmujemy z miski i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy na szeroki placek o grubości około 0.5 cm. Za pomocą szklanki, lub innego okrągłego naczynia i ostrych brzegach wycinamy z ciasta krążki. Na krążkach układamy po łyżeczce konfitury lub dżemu, następnie zlepiamy, jak pierogi i formujemy w dłoniach w kulki. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut i przykrywamy.
Pączki pieczemy w głębokim tłuszczu w temp. 180 st. Najlepiej do smażenia pączków nadaje się smalec lub olej arachidowy. Pączki będą gotowe po zrumienieniu. Przez środek powinna przebiegać charakterystyczna jaśniejsza obwódka. Gotowe pączki podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
TŁUSTY CZWARTE: PĄCZKI
Pączki nie zawsze były przygotowywane na słodko. dawniej do środka wkładano słoninę i jedzono przy zapustach. Słodki pączek pojawił się na stołach dopiero w XVI wieku i tak zostało do dziś.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE: