Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]

mad
Śródziemnomorska shakshuka
Śródziemnomorska shakshuka materiały prasowe
Przepis na shakshukę.

Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 jaj
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • mix przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie
Przyprawy dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smażyć przez około 10 min. Następnie dodać łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie zrobić 6 wgłębień w sosie łyżką i wbić w nie jajka. Skakshukę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym pieczywem.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kajka
wypróbowanee dzięki, a przy okazji bardzo dobrze się czyta całą Akademię :)

Wybrane dla Ciebie

Klubowy mundial tuż za progiem. Infantino chce uczestnictwa Ronaldo

Klubowy mundial tuż za progiem. Infantino chce uczestnictwa Ronaldo

Rosjanie przeprowadzili ponad 150 egzekucji pojmanych żołnierzy

Rosjanie przeprowadzili ponad 150 egzekucji pojmanych żołnierzy

Wróć na i.pl Portal i.pl