Krem z buraków – to mój sposób na rozgrzanie się w jesienne dni! Warto pamiętać, że pieczenie buraków pozwala zachować ich właściwości odżywcze. To warzywa, które są bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz zawierają antyutleniacze. Właśnie dlatego są podstawą żywienia zarówno dzieci, jak i dorosłych – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na 2 porcje
- 4 buraki
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ser typu lazur
- ulubione zioła
- sól, pieprz, rozmaryn
Dodatkowo
- chleb na grzanki
Wykonanie
Umyć buraki, wysuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Buraki piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny do miękkości.
W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba (np. tostowego pełnoziarnistego Dan Cake) pokroić w kostki, doprawić ulubionymi ziołami i upiec w piekarniku aż staną się chrupiące.
Gotowe buraki obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodać buraki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotować, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodać skórkę z pomarańczy. Całość zblendować. Przelać do miseczek, udekorować kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:Jesienne dania: dip z pieczonych buraków i ciecierzycy
Zobacz też:Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Zobacz też:Zupa z dyni z serkiem topionym i grzankami
Zobacz też:Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami