Spis treści
Wśród grzybów królują obecnie kurki, jednak między ogłoszeniami zbieraczy sporadycznie pojawiają się także prawdziwki. Jeszcze nieliczne. Podczas zakupu zwróć uwagę nie tylko na cenę, ale i atest.
Ceny świeżych grzybów prosto z lasu
Szczyt sezonu na grzyby w polskich lasach dopiero przed nami, oczywiście jeśli będzie sprzyjała pogoda. Leśne runo w wielu miejscach jest bardzo przesuszone. Najwięcej ogłoszeń dotyczących sprzedaży świeżych grzybów dotyczy pod koniec lipca kurek. To one dominują aktualnie w naszym przeglądzie stawek.
Sporo ogłoszeń pochodzi z Małopolski. Do kupienia są tu prawdziwki, czyli borowiki szlachetne prosto z lasu za 35 zł. Autor ogłoszenia zapewnia, że grzyby są czyste i nierobaczywe.
W tym samym województwie inny grzybiarz oznajmia, że sezon grzybowy jest już rozpoczęty, a sam oferuje zbieranie grzybów na zamówienie. Dzięki temu mamy otrzymać świeży produkt z dala od spalin. Pod koniec lipca proponuje kurki, czyli pieprznik jadalny. Cena 30 zł za 1 kg, możliwa wysyłka.
Ceny kurek 2024 w ogłoszeniach zbieraczy
Sięgamy po kolejne przykłady w innych rejonów Polski. W grzyby możemy zaopatrzyć się Warmińsko-Mazurskim. Jeden ze zbieraczy chce 30 zł za kilogram, inna osoba ogłasza, że zbiera codziennie, może dostarczyć pod wskazany adres, a za grzyby che 20 zł za litr.
- Zachodniopomorskie. Świeża kurka oczyszczona, z opcją wysyłki kurierem lub do automatu paczkowego. Cena za kg to 45 zł + koszt wysyłki.
- Mazowieckie. Zbieram na zamówienie świeże kurki i inne grzyby, 40 zł/kg.
- Lubuskie. Sprzedam świeże grzyby, kurki zbierane codziennie, dostawa także do domu, 35 zł/kg.
- Kujawsko-Pomorskie. Sprzedam świeże kurki, także w większych ilościach 50 zł za kg.
Przeczytaj też: Pod tymi drzewami rosną borowiki, kurki lub gąski
Pierwsze prawdziwki już w sprzedaży. Ile kosztuje kg?
Tam, gdzie jest dostatecznie wilgotno, pojawiają się prawdziwki. Ile trzeba za nie zapłacić, gdy ktoś dla nas uzbiera?
- Pomorskie. Sprzedam świeżo zebrane prawdziwki. Cena 30 zł za 1 kg.
- Małopolskie. Zbieram zamówienia na grzyby borowik szlachetny, oczyszczone, gotowe do krojenia. Zbierane każdego dnia. Cena 40/kg. PW tym przypadku preferowany odbiór osobisty.
- Śląskie. Przyjmuję zamówienia na świeże grzyby, codziennie zbierane. Do wyboru autor ogłoszenia daje kurki, borowiki szlachetne i koźlarze czerwone. Cena zależy od gatunku. Jeśli wybierzemy miks grzybów, zapłacimy 35 zł/kg.
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu w Polsce zawiera 72 gatunki
Zasady sprzedaży świeżych grzybów. Kto musi mieć atest?
Czy każdy, kto zbierze grzyby w lesie i chce je sprzedać, może to zrobić? Na przykład przystanąć na pobliskim targowisku albo poboczu drogi? Ryzyko czyjejś pomyłki, a w konsekwencji naszego zatrucia powinno pobudzać czujność kupujących.
"Grzyby świeże i suszone są dopuszczane do obrotu przez klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców", wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny. Sprzedających powinniśmy pytać o atest.
Sanepid: Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:
- są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych,
- nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy,
- nie wykazują zapleśnienia,
- nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów,
- zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów,
- zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.
Atesty na grzyby świeże są wydawane przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, natomiast atesty na grzyby suszone są wydawane przez grzyboznawcę. Wzory atestów określa rozporządzenie Ministra Zdrowia.
Sanepid: Grzyby świeże i suszone mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
Powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne zatrudniają pracowników, którzy mają uprawnienia grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów, prowadzą tzw. dyżury grzybowe.
Przepisy: Kwestie wprowadzania grzybów do obrotu i stosowania ich do przetwórstwa regulują przepisy:
- ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?