Tydzień Kuchni Polskiej. Już od 11 listopada można zakosztować biało-czerwonych potraw

LR
4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości.
4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości. mat. pras. Makro
W dniach 11-20 odbędą się kulinarne obchody Narodowego Święta Niepodległości, czyli Tydzień Kuchni Polskiej. W restauracjach biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne znajdziemy propozycje biało-czerwonych dań, przygotowanych przez szefów kuchni specjalnie z tej okazji. Przedsmak wydarzenia można było poczuć m.in. w warszawskiej restauracji Buffo.

Menu wydarzenia składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach. W skład dań wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.

Przedsmak wydarzenia w Buffo

4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości.

Ci, którzy odpowiedzieli na zaproszenie właściciel restauracji i szefa kuchni Grzegorza Janczewskiego oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafała Zaręba oraz Dariusz Nikodemskiego, w piątkowy uraczyli swoje kubki smakowe tradycyjnymi polskimi potrawami.

Trzy kulinarne przystanki z dawką wiedzy

Organizatorzy wydarzenia przygotowali trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni mazurskiej, śląskiej i żydowskiej.

W menu przystanku kulinarnego Kuchnia Mazur znalazły się takie rarytasy jak:

  • plińce z pomoćką,
  • brukowiec,
  • czy sandacz.

W skład dodatków wchodził m.in. sos rakowy, szmurkul, czy puree borowikowe.

O historii potraw kuchni Mazur opowiedział szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO Rafał Zaręba.

Z kolei podczas przystanku Kuchnia Śląska, organizatorzy zaproponowali bezmięsną wersję potrwa z południa Polski.

W skład menu weszły:

  • czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym,
  • manna na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli
  • kopa w białej czekoladzie z maliną.

Bezmięsną wersję kuchni śląskiej przybliżył gościom szef kuchni Dariusz Nikodemski.

Ostatnim przystankiem tego wieczoru była Kuchnia żydowska.

Wśród zaproponowanych potraw znalazły się:

  • rugelachy z konfiturą różaną
  • rzulent z jagnięciny
  • gefilte fish z karpia

O meandrach żydowskich tradycji kuchennych opowiedział Grzegorz Janczewski, właściciel Restauracji Buffo.

Kuchnia biało-czerwona z okazji Święta Niepodległości

Menu Tygodnia Kuchni Polskiej składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach.

W ich skład wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.
Zestawy menu różnią się od siebie. Będziemy mieli do wyboru zarówno dania zawierające mięso, jak i dania bezmięsne. W cenie menu otrzymasz także napój powitalny.

Do każdej rezerwacji restauracja zaserwuje także jedną butelkę wody (jedna na stolik).
Aby dokonać rezerwacji należy odwiedzić stronę www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, wybierać restaurację w której chcemy dokonać rezerwacji, a następnie wybierać dzień i godzinę, liczbę osób i menu.

Po dokonaniu płatności otrzymamy na wskazany przez nas adres e-mail potwierdzenie dokonania rezerwacji oraz przypomnienie o niej, na dzień przed terminem wizyty w lokalu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Tydzień Kuchni Polskiej. Już od 11 listopada można zakosztować biało-czerwonych potraw - Strefa Biznesu

Wróć na i.pl Portal i.pl