Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy?

AD
Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy?
Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy? Adrian Wykrota
Zakładowa stołówka Volkswagena oferuje tylko potrawy bezmięsne. Decyzja ma być motywowana prośbami pracowników i pracowniczek, a także wdrażaniem strategii zrównoważonego rozwoju. Obecnie zmiana dotyczy jedynie fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Według zapowiedzi, do 2025 wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Czy rezygnacja z mięsa jest możliwa również w fabrykach w Polsce?

Koniec z mięsem w fabryce Volkswagena

Z menu na stołówce fabryki Volkswagena w Wolfsburgu zniknęło mięso, co oznacza, że pracownicy nie zjedzą już w pracy popularnych wieprzowych kiełbasek (currywurst).

Szefostwo Volkswagena podkreśla jednak, że nie będą to monotonne dania, a kucharze będą korzystać z około 150 przepisów. Zmiany na początku objęły władze koncernu, ale do 2025 r. wszystkie restauracje w fabryce mają być wegetariańskie. Ma to pozytywnie wpłynąć na zdrowie pracowników i obniżyć emisję CO2.

Czy w Poznaniu również zabraknie mięsa dla pracowników?

Posłanka Sylwia Spurek, w reakcji na decyzję koncernu, stwierdziła:

- Takich miejsc w Europie, gdzie odchodzi się od dań mięsnych na rzecz potraw wegańskich, będzie przybywać. Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, że musimy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby ratować klimat. Już niedługo podobnie będzie w Polsce.

Czy faktycznie możemy spodziewać się podobnych zmian w naszym kraju?

- Nie rozmawialiśmy jeszcze na ten temat, ale jeśli taki pomysł wejdzie w życie, to pracodawca musi się do nas zgłosić i będziemy na ten temat dyskutowali. Uważam jednak, że pracownicy powinni mieć możliwość wyboru, czyli tak, jak jest teraz - dostępne opcje mięsne, wegańskie i wegetariańskie

- mówi Piotr Olbryś, szef Solidarności w Volkswagen Poznań.

Patrycja Kasprzyk, rzeczniczka Volkswagen Poznań przekazuje, że w fabryce pracują zarówno osoby na diecie mięsnej i bezmięsnej, a jadłospis opracowywany jest pod kątem preferencji pracowników.

- W każdej z kantyn zlokalizowanych w zakładach spółki pracownicy mają do wyboru zarówno tradycyjne dania kuchni polskiej, śniadaniowe jak i obiadowe, ale także posiłki bezmięsne, sałatki warzywne, jogurty, zdrowe przekąski i owoce. W kwestii odżywiania decyzję pozostawiamy samym pracownikom, choć w ramach często prowadzonych działań profilaktycznych i edukacyjnych podkreślamy wagę właściwej i zbilansowanej diety

- dodaje Patrycja Kasprzyk.

Gdzie zjeść wegańsko w Poznaniu? Przejdź do galerii i sprawdź->

To są najlepsze restauracje dla wegan i wegetarian w Poznani...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lolek
Ale mi demokracja zwykły dyktat, jak ktoś nie chce jeść mięsa to niech nie je ale dlaczego od razu wszystkich do tego zmuszać?
G
Gość
A pracownicy będą mieć siły do pracy,po zieleninie? Pani Spurek może tak siedząc w Brukseli nic nie robiąc to może tak pieprzyć.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl