Wady i zalety czekolady. Czekolada przeciwdziała depresji i upiększa, ale...

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Czekolada zawiera flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Ma właściwości uspokajające, dlatego doskonale sprawdza się przy masażach relaksacyjnych
Czekolada zawiera flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Ma właściwości uspokajające, dlatego doskonale sprawdza się przy masażach relaksacyjnych Pixabay
Czekolada jest bogata w witaminy i minerały cenne dla naszego zdrowia. Uszczęśliwia nas i upiększa, ale ma też swoje wady, które trzeba znać.

Kakaowiec właściwy jest drzewem rosnącym w Ameryce Południowej. To właśnie z niego otrzymywana jest czekolada, a dokładniej z kakao i masła kakaowego, bo to one są jej głównymi składnikami.

- Czekolada jest jednak nie tylko produktem spożywczym, ale też bogatym zbiorem witamin, minerałów oraz innych składników biochemicznych cennych dla naszego zdrowia - wyjaśnia Katarzyna Smolak, kosmetolog. - Dlatego wykorzystuje się ją także z kosmetyce.

Dodaje energii i podnosi odporność

Czekolada ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco, takie jak teobromina czy kofeina. Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.

Dzięki fenylotylaminie, po zjedzeniu czekolady wzrasta w organizmie poziom serotoniny i endorfin. Za sprawą serotoniny czujemy się odprężeni, zrelaksowani, bo przeciwdziała ona depresji i zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny z kolei to tak zwane hormony szczęścia, które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie.

Czekolada zawiera także flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Podnoszą też odporność organizmu, uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegają zmianom miażdżycowym, rozkurczają naczynia ułatwiając przepływ krwi.

Czekolada wzmacnia też nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.

Uzależnia i dodaje kalorii

Niestety, czekoladowe przysmaki mają dużo kalorii, a więc spożywanie ich w nadmiarze, o ile nie chcemy dorobić się dodatkowych kilogramów, nie jest wskazane. Mogą także powodować alergię i obciążać wątrobę. Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy mogą uzależniać.

Zachowajmy umiar

Dobroczynne właściwości czekolady odczuwają więc najbardziej ci, którzy sięgają po nią sporadycznie. Jedząc ją bardzo często uodporniamy się na jej działanie, czego skutkiem jest nieodczuwanie korzystnego działania magnezu i serotoniny, migreny oraz bóle głowy.

Osoby z chorobami układu krążenia powinny sięgać po gorzką, czarną czekoladę, a wystrzegać się czekolady mlecznej oraz białej, bo zawierają one nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Mogą one też szkodzić osobom nietolerującym laktozy.

W kosmetyce

Na rynku możemy znaleźć wiele preparatów zawierających czekoladę. Najczęściej są to kremy, balsamy do ciała, peelingi, olejki i żele do kąpieli, maseczki, pomadki, a także podkłady do makijażu. Często dodaje się do nich mleko, cynamon, wanilię, goździki lub chilli.

- Kosmetyki te mają właściwości silnie nawilżające i regenerujące - mówi kosmetolog. - Doskonale się rozsmarowują i uelastyczniają skórę. Działają też rozjaśniająco nadając zmęczonej skórze blask.

Na czekoladowo

  • Do wanny wlej kilka kropel olejku kakaowego i umyj ciało czekoladowym żelem pod prysznic.
  • Czekoladowy peeling stosuj raz lub dwa razy w tygodniu - ten poprawiający krążenie peeling możemy zrobić same na bazie gruboziarnistego cukru.
  • Po kąpieli i peelingu wmasuj czekoladowy balsam do ciała.
  • Po umyciu włosów, wetrzyj w nie czekoladową odżywkę, która doda im blasku oraz nawilży przesuszone końcówki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wady i zalety czekolady. Czekolada przeciwdziała depresji i upiększa, ale... - Głos Wielkopolski

Wróć na i.pl Portal i.pl