Wrocławski robot przygotowuje jedzenie jak z restauracji

Bistrorobot
Bistrorobot Paweł Relikowski, Polska Press
Wystarczy wybrać danie, zapłacić kartą lub telefonem, poczekać 3-4 minuty i wyciągnąć gotowe danie. Potrawy są świeże, bez konserwantów i ... jak z restauracji. Tak działa Bistrobot, czyli maszyna z gotowymi daniami, którą stworzyli absolwenci Politechniki Wrocławskiej.

Lasagne, wołowina po seczuańsku, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, sajgonki i burrito z mięsem - te dania serwuje Bistrobot, z którego mogą korzystać studenci w budynku D-1 Politechniki Wrocławskiej.

Robot, którego pomysłodawcami są absolwenci uczelni, przygotowuje dania w niecałe 4 minuty. Podawane są one w ekologicznych opakowaniach i z drewnianymi sztućcami.

Dania o gramaturze od 200 do 350 gramów przyrządza szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Tuż po ich ugotowaniu potrawy są poddawane procesowi tzw. szokowego mrożenia (najpierw potrawa jest zamrażana do temperatury - 100 stopni Celsjusza, by po godzinie osiągnąć temperaturę - 20 st. Celsjusza) i do momentu ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient wybiera danie, to Bistrobot podgrzewa je w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. To właśnie ten system, zdaniem twórców, jest sercem całego robota. - Używamy tu promienników mikrofalowych z rezonansową komorą, która jest dopasowana specjalnie do tych posiłków. Drugim elementem systemu rozmrażania są promienniki podczerwieni, które działają tylko i wyłącznie na danie, a nie na powietrze wokół niego - tłumaczy skomplikowany system Wojciech Jopek, koordynator projektu z firmy FoodRobotics.

W Bistrobocie wszystkie posiłki są przechowywane w temperaturze - 20. stopni Celsjusza, a automat może pomieścić nawet 240 porcji. - Dania w Bistrobocie mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. My jednak chcemy, by nie stały tam dłużej niż trzy tygodnie - zaznacza Jopek.

Potrawy z robota tanie nie są, bo np. wołowina po seczuańsku kosztuje 18,10 zł, a pierogi z mięsem (6 sztuk) 12,40 zł. Za trzy sajgonki zapłacimy 16.60 zł, za burrito z mięsem 15,45 zł, za lasagne 15,20 zł, a za pierogi ruskie 10.70 zł. - Nie zgadzam się z tym, że dania są drogie. To są dania restauracyjne, a nie fast-food. Uważam, że 18 zł za 300 gramów wołowiny to dobra cena - przekonuje Wojciech Jopek i dodaje, że konstruktorzy cały czas mają kontrolę nad maszyną i w każdej chwili mogą usunąć awarię.

W tej chwili Bistrobot jest jeden. Na Politechnice Wrocławskiej. Jednak jego konstruktorzy mają już zlecenia na kolejnych pięć. Jak mówią, zainteresowane są nim nie tylko uczelnie czy korporacje, ale także i szpitale.

Komentarze 8

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

c
co...
Niesamowite, automatyczna mikrofalówka. Brawo, epokowy wynalazek!
D
Daniel
jak widać
k
komentarza
eh :)
:-)
Właśnie do ciebie dotarła informacja, o której mówiono ponad dekadę temu przy okazji coraz większej liczby robotów w fabrykach.
w
wroclawianin
to nie zadne jedzenie restauracyjne tylko odmrazane zarcie fast food. Czyli jak na odmrazane zarcie to drogie i bez wartosci odżywczych... beznadzieja
y
ynteligent
robot do sprzatania, robot do gotowania...no niedlugo niektore osoby beda zbedne :D
z
zajrzyjcie na asp
do pracowni komunikacji wizualnej, niech ktoś wam zrobi bardziej czytelne, nowoczesne i eleganckie UI
J
Janusz
takze politechnika jest 40 lat do tylu

Wybrane dla Ciebie

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl