Najczęstszym źródłem tragicznych pomyłek są bardzo młode grzyby, które nie mają jeszcze wykształconych cech danego gatunku. Dlatego należy przede wszystkim zbierać jedynie wyrośnięte, dorosłe i całkowicie wykształcone okazy, pamiętając jednocześnie, żeby je wykręcać, a nie ucinać, by nie uszkodzić grzybni.
Zobacz też: GIGANTYCZNY PRAWDZIWEK ZNALEZIONY KOŁO LUBSKA. WAŻYŁ 1,2 kg! [ZDJĘCIA CZYTELNIKA]
Najbardziej niebezpiecznym dla nas grzybem jest muchomor zielonawy (sromotnikowy). W Polsce można go spotkać w okresie między czerwcem a listopadem. Sromotnik wyglądem przypomina gąskę zieloną lub czubajkę kanię i o pomyłkę nietrudno. Zatrucie tym grzybem stanowi aż 46 proc. przypadków.
Jeśli mamy wątpliwości co do zebranych przez nas grzybów, warto udać się z nimi do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w której dyżurujący grzyboznawcy potwierdzą, czy grzyb jest jadalny. Błąd w ocenie konkretnej odmiany może bowiem kosztować utratę zdrowia, a nawet życia.
Objawy zatrucia grzybami – jak je rozpoznać i jak reagować
Po zjedzeniu grzyba trującego, w zależności od siły zawartych w nim toksyn, mogą wystąpić bardzo zróżnicowane objawy. Pierwsze związane są zazwyczaj z układem pokarmowym i przypominają lekką niestrawność.
Silne toksyny zawarte w grzybach trujących są w stanie uszkodzić nawet serce, wątrobę, nerki oraz zaatakować zarówno autonomiczny, jak i ośrodkowy układ nerwowy.
Zdarza się, że zatruciu towarzyszą halucynacje i zaburzenia neurologiczne. W zależności od gatunku trującego grzyba mogą pojawić się wszystkie lub jedynie część z wymienionych objawów. Żadnego jednak nie należy lekceważyć.
Jeśli do 24 godzin po spożyciu grzybów zaobserwowałeś przynajmniej jeden z poniższych objawów zadzwoń pod nr 112 i wezwij jak najszybciej pomoc:
- pobudzenie
- zwężenie źrenic
- zaburzenia widzenia
- silne skurcze lub drgawki
- halucynacje
- zawroty głowy
- ślinotok
- podwyższona temperatura
- silne pragnienie
- ogólne złe samopoczucie
- zmniejszenie ilości oddawanego moczu
- wymioty
- biegunka
- nudności
- bóle brzucha
Wspomniane objawy należą do najczęstszych. Jednak zdarzają się również takie, których nie wiążemy na początku z działaniem grzybów. W niektórych przypadkach pojawiają się również:
- łzawienie
- obfite pocenie
- zaczerwienienie twarzy
- bóle głowy
- spadek ciśnienia
- uczucie gorąca
- zapaść
Uwaga! Po zatruciu niektórymi gatunkami grzybów np. muchomorem sromotnikowym, może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której dochodzi do gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia. Nie lekceważ żadnego z niepokojących objawów. Chwilowa poprawa samopoczucia nie może opóźnić kontaktu z lekarzem.Z uwagi na czas działania toksyn, przyjęto dwa rodzaje zatruć grzybami:
- o krótkim okresie utajenia – w tym przypadku wczesne symptomy, jak: bóle brzucha, biegunka, wymioty i nudności, pojawiają się zwykle od pół do pięciu godzin po spożyciu;
- o długim okresie utajenia - należą już do znacznie cięższych przypadków. Tu pierwsze objawy występują po ponad sześciu godzinach, a mogą się ujawnić nawet po upływie 2-6 dób. Należy jednocześnie pamiętać o tym, że im dłuższy okres utajenia, tym z poważniejszym zatruciem mamy do czynienia.
Zobacz też: Grzyby w Niedoradzu są zawsze
Jak reagować gdy obawiasz się, że zatrułeś się grzybami?
- Natychmiast wezwij pogotowie lub zgłoś się do szpitala
- Nie przyjmuj żadnych leków – zwłaszcza środków przeczyszczających
- Nie pij mleka ani alkoholu – tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych, a toksyny zawarte w grzybie mogą blokować metabolizm alkoholu we krwi i wchodzić z nim w niepożądane, groźne dla zdrowia reakcje.
- Spróbuj wymusić wymioty – w tym celu wypij wodę, a następnie zabezpiecz próbkę w torebce foliowej na potrzeb badań diagnostycznych.
- Do czasu przyjazdu pogotowia ratunkowego postara się zebrać wszelkie informacje do konieczne do wywiadu lekarskiego:
- czy potrawa była przygotowana z jednego czy z większej ilości gatunków grzybów?
- kiedy i gdzie grzyby zostały zebrane lub kupione?
- jaki czas upłynął od zjedzenia?
- ile osób spożywało potrawę z grzybami?
Pamiętaj! Szybka reakcja i wdrożenie natychmiastowego leczenia specjalistycznego zminimalizuje skutki zatrucia, a w niektórych przypadkach może nawet uratować życie.
O czym należy pamiętam idąc na grzyby?
Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc
Pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć nawet najmniejszych niepokojących objawów, zaobserwowanych po spożyciu grzybów. Co w takiej sytuacji należy robić?
- Przede wszystkim należy sprowokować wymioty i zabezpieczyć je w foliowych torbach.
- Nie należy leczyć się na własną rękę, a w razie podejrzenia zatrucia - niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
- Resztki potrawy, w której znalazły się grzyby, najlepiej zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych, które pozwolą zidentyfikować toksynę, a następnie wdrożyć leczenie.
Pamiętajmy, że w przypadku zatruć śmiertelnie trującymi grzybami czas odgrywa najważniejszą rolę. Im szybciej rozpoczniemy specjalistyczne leczenie, tym większe szanse na uratowanie zdrowia i życia.
Zobacz też: Zmieńmy nawyki co do zbierania grzybów. Nie podawajmy ich dzieciom