Dynię kupisz jesienią w większości supermarketów. To pokaźnych rozmiarów warzywo znajdziesz też w wielu małych sklepach osiedlowych i na targu. Co można z niego przyrządzić? Polecamy prostą zupę krem.
ZUPA KREM Z DYNI
Składniki:
1. Około pół kilograma dyni
2. 250 g ziemniaków
3. 1/4 kotki masła
4. Cebula
5. Łyżeczka kurkumy
6. Bulion warzywny
7. Szklanka mleka
SPRAWDŹ TEŻ: Najlepsza pizza w Lublinie. Zobacz ranking Czytelników Naszego Miasta
Wykonanie:
Miąższ dyni należy pokroić w kostkę. To samo robimy z ziemniakami (im mniejsze cząstki tym szybciej się ugotują). Następnie w dużym garnku powinniśmy zeszklić na maśle cebulkę. Dodajemy do niej dynię i ziemniaki, a następnie zalewamy je bulionem i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie doprawiamy zupę kurkumą.
Po ugotowaniu należy odczekać kilkanaście minut, aż zupa nieco wystygnie. Następnie miksujemy całość na gładki krem wlewając co chwila odrobinę mleka.
Zupę możemy podawać z natką pietruszki, śmietaną lub prażonymi migdałami.
Smacznego!
CZYTAJ TEŻ: Podaruj swój przepis sąsiadom z Węglina
ZOBACZ TEŻ: Iwona Zasuwa o przepisach, które zawarła w swojej książce