Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
TYLKO U NASIle wydasz na wielkanocne zakupy? Sprawdziliśmy, gdzie jest najtaniej
Wielkanoc tuż tuż, więc warto zrobić listę zakupów i przemyśleć, gdzie najkorzystniej wydać pieniądze. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie najtaniej możesz zrobić...
Co wiesz o mięsie? Quiz dla smakoszy kotletów
Mięso to podstawowy składnik potraw kuchni na całym świeci. Od polskich klasyków, przez aromatyczne dania Bliskiego Wschodu, aż po wyrafinowane specjały...
Najlepsza babka wielkanocna cytrynowa. Nie ma sobie równych! Idealna do święconki
Masz ochotę na ucieraną babkę wielkanocną, która nie jest sucha i mdła? Ten prosty przepis na intensywnie cytrynową babkę to gwarancja wilgotnego ciasta o...
Ten zakwas na barszcz biały zrobisz w 2 dni. Nawet babunia byłaby z niego dumna
Wielkanocny barszcz biały to nieodłączny element świątecznego menu. Dzięki mojemu szybkiemu przepisowi na domowy zakwas na barszcz biały przygotujesz...
Na obiad przygotuj sałatkę z nowalijek. Ta przystawka doda smaku grillowanym mięsom
Chcesz w pełni wykorzystać sezon na nowalijki i przygotować coś więcej niż tylko zwykłą kanapkę? Przedstawię ci, jak w prosty i szybki sposób stworzyć pyszną i...
Aromatyczny pieczony boczek na kanapki. Robi się go łatwiej niż myślisz
Zapomnij o suchym i twardym boczku. Ten prosty przepis na pieczenie boczku w rękawie dodaje niepowtarzalnej soczystości i głębokiego smaku bez zbędnych...
Apetyczne ciasto ambasador potrafi zaskoczyć. Poznaj przepis nie tylko na Wielkanoc
Za każdym razem, gdy na swoje imieniny zapraszała mnie koleżanka, to zamiast tortu podawała ciasto ambasador. Dla mnie to była okazja, aby prosić ją o...
Soczysta szynka pieczona w rękawie. Zdrowa alternatywa dla wędlin ze sklepu
Czy jest coś lepszego niż zapach pieczonego mięsa na święta? Pewnie jest, jednak moim zdaniem szynka pieczona w rękawie nie ma sobie równych. Na samą myśl...
Prosta sałatka wiosenna z rzodkiewki na śniadanie. Po prostu rarytas
Czy masz takie warzywo, do którego wiosną czujesz słabość? U mnie bez wątpienia jest to rzodkiewka. Jej chrupkość, ten charakterystyczny pikantny smak i...
Co wiesz o łakociach świata? Prawdziwy łasuch zdobędzie 10/10
Lubisz słodkości? Ten prosty i przyjemny quiz zabierze cię w kulinarną podróż dookoła świata. Wśród nich znajdziesz włoskie tiramisu, japońskie mochi, a także...