Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Mistrzowska sałatka z tuńczykiem od znanego aktora. Ten przepis podbił TikToka
Matthew McConaughey to popularny amerykański aktor znany z filmów romantycznych, sensacyjnych i kryminalnych. W 2014 roku zdobył Oscara za rolę pierwszoplanową...
Najprostsza frużelina wiśniowa do tortu. Zrobisz ją na 3 sposoby
Domowa frużelina wiśniowa tworzy smakowitą i pięknie wyglądającą warstwę owoców widoczną po rozkrojeniu tortu. Świetnie też sprawdza się jako błyszcząca...
Soczyste frykadelki wieprzowe w pachnącym sosie. Niebiańsko smakują!
Soczyste frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym to domowy obiad godny doświadczonej gospodyni domowej. Wypróbuj prosty, szybki i sycący posiłek dla całej...
Najlepsza babka marmurkowa do kawy. Z tego przepisu wychodzi bezbłędnie
Szukasz pomysłu na babkę marmurkową, która zawsze wychodzi? Polecam ci tę z mojego przepisu. Dzięki użyciu oleju zamiast masła ciasto jest delikatne, lekkie i...
Wyborne naleśniki po grecku ze szpinakiem. Poznaj przepis na smaczny obiad
Szukasz pomysłu na sycący obiad? Poznaj przepis na obłędne naleśniki po grecku dla całej rodziny. Dla fanów mięsa polecam do bazowego przepisu dodać mielonej...
Wyśmienity mazurek orzechowy siostry Anastazji. Zrobisz go w sprytny sposób
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez apetycznych ciast. Proponuję ci zrobić mazurek orzechowy siostry Anastazji. Znana zakonnica robi go bez...
Fit gofry proteinowe na zdrową przekąskę. Poznaj przepis z serkiem wiejskim
Apetyczne fit gofry proteinowe to szybki przysmak na śniadanie, deser lub kolację. Polecam zrobić gofry z serka wiejskiego o wysokiej zawartości białka. To...
Pesto ze słoika nigdy nie smakowało tak dobrze. Dodaj do makaronu i złotego kurczaka
Szukasz pomysłu na szybki obiad z kurczakiem we włoskim stylu? Polecam ci ugotować makaron, wymieszać z pesto i podsmażyć na patelni ulubiony drób. Dopraw danie...
6 niezawodnych metod na jedzenie w pracy. Poleca je Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr to znana dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która pokazuje jak jeść zdrowo, regularnie i bez poczucia winy. Prywatnie żona...
Na Wielkanoc podaj sernik z brzoskwiniami znanej zakonnicy. Po prostu rewelacyjny!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju serników. Jednym z nich jest puszysty sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. To rewelacyjne ciasto...