Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
222 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Babka rumowa na Wielkanoc. Poznaj przysmak z procentami
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez dostojnej babki drożdżowej. A co powiesz na odrobinę szaleństwa w tradycyjnym przepisie? Wystarczy dodać odrobinę...
Obłędny sernik z karmelem. Poznaj przepis na wystrzałowe ciasto do kawy
Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Puszysty sernik z karmelem to połączenie kremowej rozkoszy z intensywnym, domowym karmelem. Idealny, gdy chcesz...
Cenisz smak i zdrowie? Poznaj przepis na wyborną rybę na parze
Dorsz na parze z warzywami to obiad, który zrobisz w mgnieniu oka. A przy tym poczujesz się lekko i zdrowo. To idealna propozycja na co dzień, ale też na...
GORĄCY TEMATZrobiłam dubajską czekoladę z zestawu Deseo. Przekonaj się, czy było warto
Czekolada dubajska od kilku miesięcy rozgrzewa wyobraźnię smakoszy i podbija podniebienia łasuchów. Widziałam już ją w wersjach, za które trzeba słono zapłacić,...
Marchewka nie ma przed tobą tajemnic? Rozwiąż ten quiz i przekonaj się sam
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Słodka, chrupiąca i idealna do jedzenia na słodko lub wytrawnie. Wykorzystujemy ją zarówno w...
Niezawodny makaron gotowy w 20 minut. Pachnie obłędnie w całym domu!
Szukasz pomysłu na posiłek do ugotowania bez spędzania wielu godzin w kuchni? Mam dla ciebie przepis na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka, a poczujesz się jak...
Rozpływające się w ustach kawałki marmurkowej karkówki. Poznaj danie na większy głód
Soczysta karkówka to jeden z najbardziej wdzięcznych kawałków mięsa do pieczenia. Jej marmurkowa struktura przetykana tłuszczem sprawia, że jest niezwykle...
Kremówka papieska to hit w moim domu. Poznaj przepis na tradycyjny wypiek
Kremówka papieska zyskała popularność po wizycie świętego Jana Pawła II w Wadowicach w 1999 roku. Właśnie wtedy papież z uśmiechem stwierdził, że po maturze...
Łatwy przepis na pyszną sałatkę makaronową. Poznaj idealne trio z tuńczykiem
Szukasz przepisu na danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a jednocześnie zaspokoi twój głód i zachwyci kubki smakowe? Odkryj sałatkę z tuńczykiem i...
Smakowita babka zebra na Wielkanoc. Ten wypiek zachwyca wyglądem
Puszysta babka zebra to dla mnie coś więcej niż niezawodne ciasto. Dla mnie to smak rodzinnych tradycji, wspomnienie beztroskich chwil i symbol wielkanocnego...