Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Stary babciny przepis na lody na żółtkach. Zrób je według tradycyjnej metody
Domowe lody to prawdziwy smakołyk. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na lody z żółtek, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Tak przygotowała je dawniej moja...
Babcine ciastka amerykanki do kawy. Ich sekretem jest kontrowersyjny spulchniacz
Domowe ciastka amerykanki znane są także w cukierniach jako amerykany. Tajemnicą ich chrupkości i delikatności jest użycie... amoniaku. Zaletą jest spulchnienie...
Smakowite pulpety rybne na obiad. Dzieci będą się nad nim rozpływać
Znudziła ci się smażona ryba w piątek? Smakowite pulpety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych klopsików. Taki przysmak jest bogaty w białko,...
Przetestowałam nową ofertę Burger Kinga. Roślinne przysmaki potrafią zaskoczyć
Sieć popularnych sieci restauracji Burger King rusza z nową ofertą pełną roślinnych przysmaków. Miałam okazję skosztować nowości dostępnych w lokalach w trakcie...
Wyśmienity łosoś na piątkowy obiad. Polewam go sosem koperkowym
Zazwyczaj w piątki piekę łososia w sosie koperkowym. To proste danie zachwyca złożonością smaku, zapachu i jest przy tym zdrowym posiłkiem. Lubię je za prostotę...
Ekspresowa przekąska z szynki. Zrobisz ją w niecały kwadrans
Czasem może zaskoczyć cię wizyta niespodziewanych gości, albo nie masz ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, wtedy możesz przyrządzić roladki z szynki...
Smakowite jajka faszerowane makrelą. Tą przystawką podbijesz Wielkanoc
Co zrobić z wędzonej makreli i jajek? Odpowiedź jest prosta! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych makrelą. Tym razem proponuję szybką,...
Na przystawkę zrób soczysty schab w galarecie. Obowiązkowo podam go na Wielkanoc
Ostatnio wertowałam stare czasopisma kulinarne z lat 90. XX wieku. W jednym z wycinków z gazet znalazłam przepis na schab w galarecie, który z pewnością...
Wieprzowina nie musi być mdła. Poznaj przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym
Szukasz pomysłu na domowy obiad? Polecam ci przepis na polędwiczkę z wyrazistym sosem chrzanowym. Zachęcam cię do podania go na rodzinny obiad, romantyczną...
Szybkie ciasto na maślance do kawy. Znana zakonnica ma na nie patent
Ciasta siostry Anastazji to nie tylko wielowarstwowe skomplikowane wypieki z kremami. Wśród nich są też proste ciasta z owocami lub szybkie ciasta takie jak to...