Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
220 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Puszysta drożdżówka z budyniem na deser. Zrobisz ją w dużej blaszce
Czy jest coś bardziej apetycznego niż zapach świeżo upieczonej drożdżówki, unoszący się w całej kuchni? Ta puszysta bułka drożdżowa z aksamitnym budyniem to...
Nieziemsko pyszna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....
Czy znasz dobrze wielkanocne potrawy? Sprawdź wiedzę w trudnym teście
Co zrobić, żeby tarty chrzan nie ściemniał? Jak przygotowuje się wielkanocne babki, szołdry czy paschę? Oto wielkanocny quiz kulinarny z trudnymi pytaniami....
Czy jesteś znawcą kuchni polskiej? QUIZ dla smakoszy
Polska kuchnia jest najsmaczniejsza! Nasze tradycyjne dania są wykonywane z lokalnych produktów i są pełne smaków i aromatów. Czy znasz je wszystkie? Sprawdź,...
Najsmaczniejszy mazurek pistacjowy do kawy. Na Wielkanoc upiecz dubajskie ciasto
W ostatnich miesiącach pistacje w każdej postaci podbijają podniebienia łasuchów. Na wielkanocny stół proponuje więc zniewalający smakiem mazurek pistacjowy....
Mistrzowska sałatka z tuńczykiem od znanego aktora. Ten przepis podbił TikToka
Matthew McConaughey to popularny amerykański aktor znany z filmów romantycznych, sensacyjnych i kryminalnych. W 2014 roku zdobył Oscara za rolę pierwszoplanową...
Najprostsza frużelina wiśniowa do tortu. Zrobisz ją na 3 sposoby
Domowa frużelina wiśniowa tworzy smakowitą i pięknie wyglądającą warstwę owoców widoczną po rozkrojeniu tortu. Świetnie też sprawdza się jako błyszcząca...
Soczyste frykadelki wieprzowe w pachnącym sosie. Niebiańsko smakują!
Soczyste frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym to domowy obiad godny doświadczonej gospodyni domowej. Wypróbuj prosty, szybki i sycący posiłek dla całej...
Najlepsza babka marmurkowa do kawy. Z tego przepisu wychodzi bezbłędnie
Szukasz pomysłu na babkę marmurkową, która zawsze wychodzi? Polecam ci tę z mojego przepisu. Dzięki użyciu oleju zamiast masła ciasto jest delikatne, lekkie i...
Wyborne naleśniki po grecku ze szpinakiem. Poznaj przepis na smaczny obiad
Szukasz pomysłu na sycący obiad? Poznaj przepis na obłędne naleśniki po grecku dla całej rodziny. Dla fanów mięsa polecam do bazowego przepisu dodać mielonej...